Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vargová: Plnenie zásad právneho štátu v Maďarsku nemôže posudzovať NGO

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Ladislav Vallach

Vargová s Lahbibovou rokovali najmä o úlohách, ktoré vyplývajú z nadchádzajúceho predsedníctva Španielska, Belgicka a Maďarska v Rade EÚ

Budapešť 7. februára (TASR) - Maďarsko a dodržiavanie zásad právneho štátu v ňom nemožno posudzovať iba na základe názorov zaujatých mimovládnych organizácií. Povedala to v utorok v Budapešti maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová po schôdzke s belgickou ministerkou zahraničných vecí Hadjou Lahbibovou. S odvolaním sa na server index.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Ministerky rokovali najmä o úlohách, ktoré vyplývajú z nadchádzajúceho predsedníctva Španielska, Belgicka a Maďarska v Rade EÚ - teda v období od júla 2023 do decembra 2024.

"V rámci tejto trojice zdieľame podobný postoj v mnohých otázkach, ako je potreba zvýšenia globálnej konkurencieschopnosti európskej ekonomiky, ale aj v tom, že je potrebné prehĺbiť zodpovednosť Únie za svoju vlastnú bezpečnosť. Preto sa zasadzujeme za užšiu spoluprácu v oblasti obrannej politiky s cieľom posilniť priemyselnú a technologickú základňu európskeho obranného sektora," povedala Vargová.

V súvislosti s otázkou migrácie sa podľa jej slov zhodli s belgickou ministerkou na tom, že je potrebná spolupráca na posilnení "vonkajších dimenzií migračnej politiky EÚ".

"Dotkli sme sa aj tém energetickej bezpečnosti a vojny, v ktorých maďarský postoj zostáva priamy a jasný: namiesto sankcií je potrebné okamžité prímerie a mierové rokovania," zdôraznila maďarská ministerka spravodlivosti.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)