Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vargová: Súdny dvor vyniesol voči Poľsku a Maďarsku politický verdikt

Európska únia. Foto: TASR/AP

Pravicové vlády oboch krajín tvrdili, že takéto konanie nemá náležitý právny základ. Maďarsko aj Poľsko patria medzi veľkých príjemcov eurofondov.

Budapešť/Luxemburg 16. februára (TASR) - Rozsudok Súdneho dvora Európskej únie, ktorý v stredu rozhodol, že Únia môže spájať finančnú podporu pre členské štáty s dodržiavaním zásad právneho štátu, je politickým verdiktom. Vyhlásila to na Facebooku maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

"Toto rozhodnutie je jasným dôkazom, že Brusel zneužíva svoju právomoc. Verdikt je ďalším vyvíjaním nátlaku na našu krajinu za to, že minulé leto sme prijali zákon na ochranu detí," reagovala Vargová vo svojom statuse.

"Byrokratická elita nedokáže prijať slobodné rozhodnutie a ani názor Maďarov," zdôraznila šéfka rezortu justície.

Súd v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Poľska voči tzv. mechanizmu podmienenosti. Sudcovia Súdneho dvora EÚ tak nasledovali odporúčanie generálneho advokáta Camposa Sáncheza-Bordonu, ktorý začiatkom decembra vyhlásil, že žaloby Maďarska a Poľska proti režimu podmienenosti na ochranu rozpočtu Únie v prípade porušenia zásad právneho štátu treba zamietnuť.

Pravicové vlády oboch krajín tvrdili, že takéto konanie nemá náležitý právny základ. Maďarsko aj Poľsko patria medzi veľkých príjemcov eurofondov. V posledných rokoch však čelia kritike inštitúcií EÚ za ich údajný odklon od základných princípov demokratických hodnôt.