Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vargová v reakcii na index RSF: V Maďarsku sa uplatňuje pluralizmus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

RSF vo svojom tohtoročnom Svetovom indexe slobody tlače upozorňuje na rastúcu polarizáciu médií, ale aj krajín na medzinárodnej úrovni, ktorú umocňuje informačný chaos.

Budapešť 4. mája (TASR) - Krajiny, v ktorých sa v médiách uplatňuje skutočný pluralizmus, sú podľa maďarskej ministerky spravodlivosti Judit Vargovej kritizované mimovládnymi organizáciami, pričom západoeurópska liberálna názorová hegemónia sa podľa jej slov ani len nedotkne prahu citlivosti analytikov.

Vargová to v utorok napísala na Facebooku v reakcii na aktuálnu najnovší index slobody tlače zverejnený organizáciou Reportéri bez hraníc (RSF), informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarsko síce v predmetnom indexe postúpilo z vlaňajšieho 92. miesta medzi 180 hodnotenými krajinami na 85. miesto, avšak len v dôsledku toho, že viaceré krajiny výraznejšie stratili v bodovom hodnotení.

Spravodajský server telex.hu v tejto súvislosti upozornil, že premiér Viktor Orbán sa ako prvý líder členskej krajiny Európskej únie dostal na zoznam 37 "nepriateľov slobody médií", medzi ktorými je severokórejský vodca Kim Čong-un či ruský prezident Vladimir Putin.

RSF vo svojom tohtoročnom Svetovom indexe slobody tlače upozorňuje na rastúcu polarizáciu médií, ale aj krajín na medzinárodnej úrovni, ktorú umocňuje informačný chaos. Dokument zverejnila v utorok na svojej oficiálnej webovej stránke.

Na vrchole tohtoročného rebríčka Svetového indexu slobody tlače, ktorý hodnotí stav žurnalistiky v 180 krajinách a územiach sveta, sa umiestnili tri severské krajiny – Nórsko, Dánsko a Švédsko. Tie podľa RSF naďalej slúžia ako príklad demokratického modelu, v ktorom sloboda slova prekvitá.

Slovensko sa tento rok umiestnilo na 27. priečke a polepšilo si tak oproti minulému roku, keď obsadilo 35. miesto.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)