Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Variant delta môže za všetky nové prípady nákazy v Lisabone i Algarve

Na archívnej snímke zdravotná sestra si dáva dole ochranný oblek po kontrole pacientov s ochorením Covid-19 v nemocnici 5. novembra 2020 v Lisabone. . Foto: TASR/AP

Denné prírastky nových prípadov nákazy sa v Portugalsku zvyšujú už niekoľko týždňov.

Lisabon 13. júla (TASR) - Pri všetkých nových prípadoch nákazy koronavírusom zaznamenaných v portugalskom hlavnom meste Lisabon a jeho okolí, ako aj v obľúbenom regióne Algarve na juhu Portugalska, ide o nákazu infekčnejším variantom delta. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré v utorok zverejnili portugalské úrady, informuje agentúra Reuters.

Denné prírastky nových prípadov nákazy sa v Potrugalsku zvyšujú už niekoľko týždňov. Táto krajina sa tak v počte nakazených vracia k úrovniam zaznamenaným naposledy vo februári, keď bol vyhlásený prísny lockdown.

Národný zdravotný inštitút Ricarda Jorgeho (INSA) spadajúci pod portugalské ministerstvo zdravotníctva vo svojej utorňajšej správe informoval, že variant delta spôsobil 86 percent zo všetkých nových prípadov nákazy v Portugalsku a až 100 percent nových prípadov v Lisabone a jeho okolí a tiež v turistami vyhľadávanom regióne Algarve.

V snahe dostať nárast prípadov nákazy pod kontrolu Portugalsko zaviedlo minulý týždeň prísnejšie protiepidemické opatrenia. V súlade s nimi sa musia dovolenkári v hoteloch, kde sú ubytovaní, preukazovať negatívnym výsledkom testu na koronavírus alebo dokladom o absolvovaní očkovania či potvrdením, že nákazu nedávno prekonali. V približne 50 obciach zároveň platí nočný zákaz vychádzania.

Počty nových prípadov začali postupne narastať po tom, ako Portugalsko v polovici mája otvorilo svoje hranice pre turistov z Británie a EÚ. Denné prírastky úmrtí súvisiacich s nákazou však úrovne z februára zatiaľ ani zďaleka nedosahujú, pripomína Reuters. Dodáva, že v súčasnosti sa infikujú najmä mladí a nezaočkovaní ľudia, u ktorých je menšia pravdepodobnosť, že nákaza bude u nich mať vážny priebeh.

Portugalsko s viac ako desiatimi miliónmi obyvateľov sa v súčasnosti snaží čo najviac zrýchliť očkovaciu kampaň. Minulý týždeň tam obyvateľom podali milión dávok očkovacej látky.