Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Varovania pred škodlivosťou budú v Kanade i na jednotlivých cigaretách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Povinnosť uvádzať varovné nápisy na jednotlivých cigaretách v Kanade začne platiť ako v prvej krajine na svete, hoci takéto opatrenie zvažuje aj Británia.

Ottawa 31. mája (TASR) — Kanada sprísňuje opatrenia upozorňujúce na škodlivosť fajčenia: varovné nápisy sa budú po novom musieť tlačiť aj na jednotlivé cigarety. Informovala o tom v stredu kanadská vláda, podľa ktorej takéto opatrenie ešte nebolo zavedené nikde na svete, píše agentúra AFP.

Nové nápisy začnú postupne pribúdať od 1. augusta tohto roku. Na jednotlivých cigaretách a cigarách budú vytlačené varovania ako "Jed v každom vdychu", "Tabakový dym škodí deťom" a "Cigarety spôsobujú rakovinu".

Ako v stredu uviedla Carolyn Bennettová, štátna tajomníčka kanadského ministerstva zdravotníctva zodpovedná za problematiku závislostí, v dôsledku užívania tabaku v Kanade každoročne zomrie 48.000 ľudí.

Zdôraznila skutočnosť, že povinnosť uvádzať varovné nápisy na jednotlivých cigaretách v Kanade začne platiť ako v prvej krajine na svete, hoci takéto opatrenie zvažuje aj Británia.

"Vďaka tomuto odvážnemu kroku sa zdravotné výstrahy stanú prakticky neprehliadnuteľnými," uviedla Bennettová s tým, že sa zároveň zvýši aj účinnosť varovaní na balíčkoch cigariet vybavených realistickými zobrazeniami následkov fajčenia.

Upozornila pritom na skutočnosť, že časť mladých ľudí sa k fajčeniu dostáva tak, že im niekto ponúkne jednotlivú cigaretu, nie celý balíček.

V roku 2000 sa Kanada stala prvou krajinou na svete, ktorá zaviedla varovania na balíčkoch cigariet zobrazujúce skutočné zdravotné komplikácie spôsobené fajčením.

Počet fajčiarov v Kanade sa počas posledných dvoch desaťročí postupne znižuje. V súčasnosti fajčí približne 13 percent Kanaďanov a vláda chce do roku 2035 toto číslo znížiť na päť percent.