Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Varšava hovorí o agresii Bruselu, ktorý žiada sankcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zahraniční pozorovatelia vnímajú zmeny v Poľskej justícii pod taktovkou vládnej strany Právo a spravodlivosť ako pokus o podkopanie nariadení Európskej únie.

Varšava 7. septembra (TASR) – Poľská vláda v utorok kriticky reagovala na Európsku komisiu, ktorá sa rozhodla požiadať Súdny dvor EÚ o uloženie finančných sankcií voči Varšave pre reformu poľskej justície. Informovala o tom agentúra AFP.

„Európska komisia nezákonne blokuje finančné prostriedky pre Poľsko a žiada sankcie. Ide o agresívne činy," napísal na sociálnej sieti Twitter štátny tajomník poľského ministerstva spravodlivosti Sebastian Kaleta. Dodal, že ide o „nezákonný útok".

Obavy z oslabenia demokracie v Poľsku brzdia prístup krajiny k miliardám eur z európskych peňazí, ktoré majú slúžiť na oživenie ekonomiky v dôsledku pandémie koronavírusu. Poľský premiér Mateusz Morawiecki minulý týždeň povedal, že nikto nemá právo prednášať jeho krajine o demokracii.

Zahraniční pozorovatelia vnímajú zmeny v Poľskej justícii pod taktovkou vládnej strany Právo a spravodlivosť ako pokus o podkopanie nariadení Európskej únie. Poľsko vstúpilo do EÚ v roku 2004 a súhlasilo s dodržiavaním spoločných pravidiel, pripomína DPA.