Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Varšava žiada Nemecko, aby vysvetlilo vyvezených migrantov do Poľska

Poľský premiér Donald Tusk odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na zasadnutie Európskej ľudovej strany (EPP), ktoré sa koná pred neformálnym summitom hláv štátov a vlád krajín Európskej únie v Bruseli v pondelok 17. júna 2024. Foto: TASR/AP

Poľská pohraničná stráž uviedla, že už vo veci kontaktovala svojich nemeckých kolegov, aby sa vyjasnili okolnosti incidentu.

Varšava 17. júna (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk v pondelok Nemecko žiadal, aby vysvetlilo incident, v rámci ktorého nemecká polícia minulý piatok údajne odviezla rodinu afganských migrantov za hranice a nechala ju na území Poľska bez predchádzajúcej konzultácie s poľskou stranou. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA.

Poľský spravodajský portál Chojna24.pl zverejnil video, na ktorom je podľa neho zachytená dodávka nemeckej polície, ktorá v piatok ráno vstupuje na územie Poľska a vykladá piatich migrantov na parkovisku obci Osinów Dolny neďaleko hraníc s Nemeckom. Policajné vozidlo podľa očitých svedkov následne okamžite odišlo späť do Nemecka.

Tusk na sociálnej sieti X uviedol, že bude o tomto "neprijateľnom incidente zahrňujúcom nemeckú políciu a rodinu migrantov" hovoriť s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. "Záležitosť musí byť do detailu vysvetlená," uviedol Tusk.

Poľská pohraničná stráž uviedla, že už vo veci kontaktovala svojich nemeckých kolegov, aby sa vyjasnili okolnosti incidentu. Toto konanie nemeckej polície podľa poľskej pohraničnej stráže porušuje princípy spolupráce medzi zložkami a tiež zákon o presune osôb. "Nemecké úrady nemôžu svojvoľne prijímať takéto rozhodnutia," uviedla pohraničná stráž.

Tajomník poľského ministerstva vnútra Czeslaw Mroczek uviedol, že Poľsko takéto konanie nebude tolerovať.

Policajní predstavitelia Poľska a Nemecka majú o incidente rokovať v utorok. Okrem toho o ňom budú na stretnutí hovoriť aj poľský minister vnútra Tomasz Siemoniak a jeho nemecká rezortná kolegyňa Nancy Faeserová, uviedol hovorca poľského rezortu vnútra.