Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Varšavská polícia obhajuje tvrdý zákrok proti demonštrantom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia zadržala takmer 380 protestujúcich za porušenie zákazu zhromažďovania.

Varšava 17. mája (TASR) - Varšavská polícia v nedeľu obhajovala tvrdý zásah voči demonštrantom, ktorí sa v sobotu zišli v poľskom hlavnom meste a žiadali, aby vláda povolila rýchlejšie otváranie podnikov uzavretých pre pandémiu koronavírusu.

Polícia na proteste zadržala približne 380 ľudí, a to za porušenie zákazu zhromažďovania a za agresívne správanie voči policajtom, spresnil jej hovorca v rozhovore pre stanicu TVN24.

Tzv. podnikateľský protest bol však podľa jeho slov už od začiatku protizákonný.

Demonštranti tvrdia, že polícia na protest reagovala neprimeraným násilím a použila slzotvorný plyn, čo označili za neprimerané.

Sobotný protest zorganizovali, napriek zákazu takýchto zhromaždení, predstavitelia súkromných firiem a chceli ním vyzvať vládu na rýchlejšie uvoľňovanie ekonomických reštrikcií. Pridalo sa k ním viacero ďalších skupín obyvateľstva, ktoré nesúhlasia s obmedzeniami. Na demonštrácii bolo vedieť stovky mladých ľudí. Mnohí z nich si priniesli vlajky i transparenty s nápismi ako "Osloboďte Poľsko".

Podľa reportéra TVN24, ktorý informoval priamo z protestu, sa situácia na ňom dala najlepšie opísať slovom "chaotická". Agentúra DPA uvádza, že polícia aj demonštranti sa po potýčkach vzájomne obviňovali z agresívneho správania a zo šírenia lží.

Člen hlavného opozičného zoskupenia Občianska koalícia (KO) a senátor Jacek Bury napríklad tvrdil, že ho policajti počas protestu zadržali a použili proti nemu silu. Ako člen hornej komory parlamentu by mal pritom imunitu pred stíhaním za účasť na proteste a porušenie obmedzení týkajúcich sa epidémie. Polícia však uviedla, že Buryho nezadržala; podľa nej on sám vstúpil do policajného vozidla, kde už sedel iný zadržaný demonštrant a odmietal vystúpiť.