Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Vatikán a Omán nadviazali diplomatické vzťahy

Pápež František, Vatikán, archívne foto. Foto: TASR/AP

V štyroch farnostiach v Ománe v súčasnosti vykonáva pastoračnú činnosť 12 katolíckych kňazov.

Vatikán 23. februára (TASR) - Svätá stolica a Omán nadviazali diplomatické vzťahy. Vo štvrtok to v spoločnom vyhlásení oznámili obe krajiny. Stalo sa tak len tri mesiace po návšteve pápeža Františka v regióne Perzského zálivu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V štyroch farnostiach v Ománe v súčasnosti vykonáva pastoračnú činnosť 12 katolíckych kňazov. V krajine sa nachádza aj "značné množstvo zahraničných pracovníkov", uvádza sa vo vyhlásení. Práve tí tvoria väčšinu ománskych katolíckych veriacich. Ide najmä o pracovníkov z Blízkeho východu, Filipín, Indie a Pakistanu.

Agentúra AFP pripomína, že ománske katolícke farnosti sú súčasťou Apoštolského vikariátu Južnej Arábie, ktorá sídli v Abú Zabí.

Pápež František vlani v novembri navštívil Bahrajn. Od začiatku svojho pontifikátu tak Perzský záliv navštívil už dvakrát – jeho prvá tamojšia apoštolská cesta viedla v roku 2019 do Spojených arabských emirátov.

Kuvajt bol prvou krajinou Perzského zálivu, ktorá v roku 1968 nadviazala diplomatické vzťahy so Svätou stolicou. Nasledovali Jemen, Bahrajn, Katar a v roku 2007 Spojené arabské emiráty.