Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vatikán je pripravený pomôcť Ukrajine v dialógu s Ruskom

Pápež František. Foto: TASR/AP

Parolin vyjadril presvedčenie, že napriek "vojne, ktorú rozpútalo Rusko proti Ukrajine", vždy existuje "priestor na rokovanie".

Vatikán 28. februára (TASR) - Vatikán je pripravený "pomôcť" Ukrajine v dialógu s Ruskom. Oznámil to v pondelok vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v rozhovore pre talianske médiá.

Parolin vyjadril presvedčenie, že napriek "vojne, ktorú rozpútalo Rusko proti Ukrajine", vždy existuje "priestor na rokovanie". Dialóg pritom označil za jediný "rozumný a konštruktívny" spôsob urovnania nezhôd, píše agentúra Reuters.

"Svätá stolica, ktorá v týchto rokoch sústavne, diskrétne a s veľkou pozornosťou sledovala udalosti na Ukrajine a ponúkla svoju ochotu uľahčiť dialóg s Ruskom, je vždy pripravená pomôcť stranám, aby sa vrátili na túto cestu," povedal ďalej Parolin, ktorého cituje portál Vatican News.

Ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš povedal ešte 14. februára agentúre Reuters, že Kyjev je otvorený možnosti, aby jeho dialóg s Ruskom sprostredkoval práve Vatikán, ktorý označil za "veľmi vplyvné a veľmi duchovné miesto" pre takúto schôdzku.