Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vatikán odmieta, že by hájil kardinála obvineného zo zneužívania

Kardinál Theodor McCarrick, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vatikán vo svojej 450-stranovej správe vydanej na základe výsledkov interného vyšetrovania prenecháva podľa AP časť viny na bývalého pápeža Jána Pavla II.

Vatikán 10. novembra (TASR) - Vatikán v utorok odmietol, že by kryl bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka vo veci sexuálneho zneužívania prinajmenšom jedného maloletého chlapca a niekoľkých seminaristov. Tvrdí, že zločiny, ktorých sa McCarrick dopustil, boli roky považované za klebety, píše agentúra AP.

Vatikán vo svojej 450-stranovej správe vydanej na základe výsledkov interného vyšetrovania prenecháva podľa AP časť viny na bývalého pápeža Jána Pavla II. Ten v roku 2000 vymenoval McCarricka za washingtonského arcibiskupa a prijal McCarrickovo písomné vyjadrenie, v ktorom obvinenia odmieta.

V správe Vatikán ďalej viní aj vyšších duchovných predstaviteľov Spojených štátov, ktorí podľa neho Svätej stolici o bývalom kardinálovi neposkytli dostačujúce množstvo informácií.

Podľa slov Christophera Lamba, britského odborníka na Vatikán, tento dokument zvýšil reputáciu niekoľkých duchovných predstaviteľov, medzi nimi aj súčasného pápeža, no skutočnosť, že dokument konfrontuje chyby, ktorých sa dopustil bývalý pápež a svätec Ján Pavol II., označil za bezprecedentnú.

Vatikán v správe tvrdí, že súčasný pápež František na základe obvinení, ktoré preveril a následne zamietol bývalý pápež Ján Pavol II., a tiež skutočnosti, že McCarrick slúžil počas pontifikátu Benedikta XVI., nevidel dôvod, aby voči bývalému kardinálovi zakročil.