Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Vatikán oficiálne uzavrel prípad zmiznutia dievčaťa z roku 1983

Policajné auto stojí na prázdnom Námestí sv. Petra po tom, ako Vatikán postavil zátarasy na okraji námestia v Ríme 10. marca 2020. Foto: TASR/AP

Miestne úrady dali otvoriť podzemné pohrebné katakomby neďaleko cintorína a umožnili forenzným expertom vyšetrovanie.

Rím 30. apríla (TASR) - Vatikán oficiálne uzatvoril svoje najnovšie vyšetrovanie prípadu Orlandiová. Ide o zmiznutie 15-ročnej dcéry jedného z vatikánskych zamestnancov z roku 1983.

Záhada zmiznutia Emanuely Orlandiovej už desaťročia vyvoláva medzi Talianmi pohoršenie a polemiku. Tento odložený prípad sa opäť dostal na svetlo minulý rok po tom, ako rodina nezvestného dievčaťa dostala anonymné upozornenie, že jej telo môže byť pochované na cintoríne Cimitero Teutonico vo Vatikáne.

Miestne úrady dali otvoriť podzemné pohrebné katakomby neďaleko cintorína a umožnili forenzným expertom vyšetrovanie. Testy vykonané na tisícoch úlomkov kostí však ukázali, že tieto pozostatky pochádzajú z omnoho starších období; najmladšie boli pochované pred približne 100 rokmi.

Vatikánska prokuratúra na základe týchto zistení požiadala o uzatvorenie prípadu a Vatikán vo štvrtok oznámil, že súd túto žiadosť prijal, informuje tlačová agentúra AP.

Tínedžerka, ktorá bola občiankou Vatikánu, zmizla po tom, ako v Ríme absolvovala hodinu hudby. Jej príbuzní požadujú od Vatikánu, aby zverejnil všetky dostupné súvisiace údaje. Svätá stolica vlani ako gesto dobrej viery súhlasila s ďalším pátraním po tele nezvestnej.

Vatikán vo svojom štvrtkovom vyhlásení zdôraznil, že rodine poskytol úplnú spoluprácu. Oficiálne uzatvorenie vyšetrovania znamená, že Orlandiovci budú mať prístup ku kostným fragmentom a budú môcť iniciovať vlastné testy.