Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pápež sa poležiačky pomodlil na pamiatku Kristovho umučenia

Pápež František leží na zemi počas modlitby v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne počas obradov Veľkého piatka na uctenie Kristovej smrti na kríži v piatok 2. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Obrad sa konal v tzv. zadnej lodi Baziliky sv. Petra o 18.00 h za prítomnosti členov Rímskej kúrie a dvoch stoviek veriacich.

Vatikán 2. apríla (TASR) - Pápež František slávil na Veľký piatok vo vatikánskej Bazilike sv. Petra pamiatku Kristovho umučenia. Obrad sa konal v tzv. zadnej lodi Baziliky sv. Petra o 18.00 h za prítomnosti členov Rímskej kúrie a dvoch stoviek veriacich, informoval portál Vatican News.

Účasť veriacich na obrade bola značne obmedzená, rovnako ako už aj v minulom roku, a to pre opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, píše agentúra DPA.

Pápež zotrval pred zrakmi rehoľných sestier, kňazov, kardinálov a ďalších veriacich niekoľko minút poležiačky v modlitbe pred oltárom uprostred baziliky, ako to na Veľký piatok býva zvykom. Po tradičnom speve pašií, textov o umučení Ježiša Krista z Jánovho evanjelia, sa účastníkom bohoslužby prihovoril pápežský kazateľ Raniero Cantalamessa.
Pápež František celebruje svätú omšu na uctenie Kristovej smrti na kríži počas Veľkého piatka v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne v piatok 2. apríla 2021.
Foto: TASR/AP

Vychádzajúc z hlavnej témy poslednej encykliky pápeža Františka s názvom Fratelli tutti (Všetci bratia) poukázal Cantalamessa vo svojej homílii na "prameň bratstva" spočívajúci v Kristovom kríži, ktorým sme všetci vykúpení, uvádza Vatican News.

Zdôraznil tiež potrebu jednoty vo vnútri cirkvi a vyzval k nasledovaniu Ježišovho príkladu a spytovaniu si svedomia v prípadoch, pri ktorých politické preferencie a priľnutie k ideológiám vedú ku vnútorným roztržkám.

Pre pandémiu koronavírusu bola už po druhý raz zrušená tradičná večerná Krížová ceste v rímskom Koloseu, ktorá pripomína utrpenie a smrť Ježiša Krista a obvykle sa na nej zúčastňujú tisíce veriacich. Rovnako ako vlani sa namiesto nej koná od 21.00 h na priestranstve pred Bazilikou sv. Petra a za účasti pápeža len menšia slávnosť pripomínajúca krížovú cestu.