Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

PÁPEŽ NA VEŠPERÁCH: Zúčastnil sa osobne, avšak bez liturgického odevu

Pápež František počas večernej omše, ktorá obsahuje vešpery a ďakovné Te Deum na záver roka v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne v piatok 31. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Pred koncoročným ďakovným spevom Te Deum pozdravil pápež starostu Ríma Roberta Gualtieriho, ktorý sa nachádzal v bazilike.

Vatikán 31. decembra (TASR) - Pápež František sa síce osobne zúčastnil na prvých vešperách novoročného sviatku Bohorodičky v piatok večer v Bazilike svätého Petra, avšak obrad neviedol, ako má ináč vo zvyku. Nemal preto na sebe ani liturgický odev, informovala agentúra APA.

Vatikán tento pápežov krok nezdôvodnil. Pred koncoročným ďakovným spevom Te Deum pozdravil pápež starostu Ríma Roberta Gualtieriho, ktorý sa nachádzal v bazilike.

Vlani František tieto vešpery vynechal úplne pre ťažkosti s ischiasom. Už vo štvrtok Vatikán oznámil, že pápež tentoraz zruší svoju tradičnú návštevu jasličiek na Námestí svätého Petra po vešperách 31. decembra, "aby sa predišlo zhromažďovaniu veriacich a následnému riziku šírenia infekcie COVID-19".

František v stredu absolvoval svoju pravidelnú generálnu audienciu v Aule Pavla VI. vo Vatikáne, ktorá sa uskutočnila za prísnych protiepidemických opatrení.