Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež sľúbil dodržiavanie odstupu od veriacich

Na snímke pápež František prichádza na prvú obnovenú generálnu audienciu od pandémie nového koronavírusu na Nádvorí sv. Damaza, ktoré je súčasťou Apoštolského paláca vo Vatikáne 2. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Pápež tvrdí, že len čo sa priblíži k veriacim, "všetci sa zhromaždia okolo neho".

Vatikán 14. októbra (TASR) - Pápež František v stredu sľúbil, že po kritike svojho vlažného prístupu v súvislosti s dodržiavaním protivírusových opatrení si dá väčší pozor na zachovávanie bezpečnej vzdialenosti od veriacich. Informovala o tom agentúra AFP.

"Odpusťte mi, ak vás pozdravím z diaľky. Chcel by som sa k vám, tak ako zvyčajne, priblížiť a pozdraviť vás, ale... je lepšie udržiavať si odstup," povedal pápež v závere svojej pravidelnej audiencie vo Vatikáne, ktorá sa konala v aule Pavla VI.

Pápež tvrdí, že len čo sa priblíži k veriacim, "všetci sa zhromaždia okolo neho". "Verím, že ak všetci ako dobrí občania rešpektujeme nariadenia úradov, pomôže to ukončiť túto pandémiu," dodal František.

Hlavu katolíckej cirkvi vídavali s rúškom od vypuknutia pandémie len zriedka. V posledných týždňoch ho niekoľkokrát zachytili na fotografiách, ako vtipkuje s inými cirkevnými hodnostármi, ktorí boli tiež bez rúšok. Pápeža, ktorému v súvislosti s ochorením ešte pred niekoľkými desaťročiami odstránili časť pľúc, tiež videli bozkávať ruky novovysvätených kňazov.

Vatikán v pondelok informoval, že pozitívny výsledok testov na koronavírus SARS-CoV-2 mali aj štyria príslušníci Švajčiarskej gardy, ktorá je osobnou strážou pápeža. Neuviedol však, či boli v kontakte s Františkom. Tri ďalšie pozitívne prípady zaznamenali v posledných týždňoch medzi obyvateľmi a štátnymi príslušníkmi Vatikánu, píše AFP.