Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápežova druhá noc po operácii bola pokojná

Kahance s podobizňou pápeža Františka sú položené pred Univerzitnou nemocnicou Agostina Gemelliho v Ríme v piatok 9. júna 2023, kde operovali pápeža Františka. Foto: TASR/AP

Všetky pápežove audiencie do 18. júna boli zrušené, aby sa mohol v pokoji zotaviť.

Rím 9. júna (TASR) - Druhá noc 86-ročného pápeža Františka v nemocnici, kde sa zotavuje po operácii brušnej dutiny, prebehla podľa piatkového vyhlásenia Vatikánu bez komplikácií. Podrobnosti o zdravotnom stave pápeža však Svätá stolica zverejní až neskôr, informuje agentúra AFP.

Svätá stolica už predtým informovala, že i prvá noc po operácii prebehla bez problémov. Pápež sa už v stredu večer prebral z narkózy a s personálom nemocnice dokonca žartoval. Vo vyhlásení, ktoré Vatikán poskytol vo štvrtok večer, sa uvádza, že hlava katolíckej cirkvi je na "tekutej diéte" a zotavuje sa v súlade s očakávaniami.

V rímskej nemocnici Gemelli František v stredu podstúpil trojhodinovú operáciu hernie (tzv. pruhu), ktorá sa pápežovi vytvorila na jazve po operácii spred dvoch rokov, keď mu odstránili časť hrubého čreva. Lekári mu chirurgicky otvorili brušnú dutinu a pomocou protetického materiálu mu prietrž zacelili. Zákrok prebiehal v celkovej anestézii.

Všetky pápežove audiencie do 18. júna boli zrušené, aby sa mohol v pokoji zotaviť. Vatikán informoval, že František zostane v nemocnici "niekoľko dní".

Pápežov chirurg Sergio Alfieri uviedol, že operácia tohto typu si zvyčajne vyžaduje päť až sedemdňový pobyt v nemocnici, ktorý by však mohol ešte ovplyvniť vek pápeža i skutočnosť, že koncom marca bol hospitalizovaný s akútnou bronchitídou.

V posledných dvoch rokoch sa pápežovmu zdraviu venuje značná pozornosť - v júli 2021 podstúpil operáciu hrubého čreva, pričom pre chronické bolesti kolena musí často používať invalidný vozík alebo si pri chôdzi pomáhať paličkou. V mladosti mu odstránili časť pľúc pre infekciu dýchacích ciest, a preto často rozpráva šeptom.