Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vatikán po stáročiach vrátil fragmenty Partenónu Aténam

Turista fotografuje pomocou mobilného telefónu chrám Partenón na aténskej Akropole. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Partenón postavili v 5. storočí pred Kristom v Akropolise na počesť bohyne Atény, patrónky starovekých Atén.

Atény 25. marca (TASR) - Vatikán po stáročiach vrátil Grécku v piatok tri fragmenty Partenónu, hlavného chrámu antických Atén. Pápež František nazval tento dar gestom priateľstva, uviedla agentúra AFP.

"Darovanie partenónskych fragmentov, ktoré sa nachádzali vo vatikánskom múzeu po viac než dve storočia je cirkevným, kultúrnym a sociálnom prejavom priateľstva a solidarity s gréckym národom," biskup Brian Farrell, sekretár Dikasteria pre podporu jednoty kresťanov, vyhlásil počas slávnostného ceremoniálu v aténskom múzeu.

Medzi mramorovými fragmentami z Partenónu je hlava koňa, metópa jedného zo štyroch koňov poháňajúcich voz bohyne Atény, hlava mladého chlapca, ktorý niesol na tácke obetné dary a hlava bradatého muža z časti chrámu znázorňujúcej bitku medzi mýtickými Lapitmi a Kentaurami.

Partenón postavili v 5. storočí pred Kristom v Akropolise na počesť bohyne Atény, patrónky starovekých Atén. Chrám bol čiastočne zničený počas bombardovania vojskami Benátskej republiky v roku 1687 a následne vyplienený. Jeho časti sa dnes nachádzajú v rôznych múzeách mimo Grécka, ktoré sa ich od začiatku 20. storočia snaží získať späť.