Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Vatikán predstavil plány na obnovu baldachýnu v Bazilike sv. Petra

Pápež František predsedá slávnostnej omši v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne v pondelok 1. januára 2024. Foto: TASR/AP

Projekt reštaurovania a konzervácie baldachýnu, plne financovaný katolíckym bratstvom Kolumbovi rytieri, predstavuje prvé komplexné práce na tejto pamiatke za uplynulých 250 rokov.

Vatikán 11. januára (TASR) - Vatikán vo štvrtok predstavil plány na ročnú obnovu monumentálneho baldachýnu nad oltárom Baziliky sv. Petra a zaviazal sa dokončiť práce na Berniniho majstrovskom diele pred tzv. Svätým rokom, ktorý bude katolícka cirkev sláviť v roku 2025. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

Projekt reštaurovania a konzervácie baldachýnu, plne financovaný katolíckym bratstvom Kolumbovi rytieri, predstavuje prvé komplexné práce na tejto pamiatke za uplynulých 250 rokov. Pri renovácii, ktorá bude stáť približne 700.000 eur, sa využijú odborné znalosti reštaurátorov z Vatikánskych múzeí.

Táto takmer 29 metrov vysoká štruktúra nad hlavným oltárom baziliky, slávnostne zakrývajúca hrob svätého Petra pod ním, pochádza z rokov 1623-1634, keď pápež Urban VIII. poveril Giana Lorenza Berniniho, aby vytvoril baldachýn pre hrob apoštola.

Štyri mohutné bronzové stĺpy, charakteristické svojím zakrúteným tvarom, s pozlátenými cherubínmi a vavrínovými ratolesťami boli inšpirované mramorovými stĺpmi, ktoré obklopovali hrobku svätého Petra v pôvodnej antickej bazilike. Tá stála na mieste dnešnej Baziliky sv. Petra, najväčšieho kostola na svete.

Kardinál Mauro Gambetti, ktorý je zodpovedný za baziliku, predstavil projekt obnovy na štvrtkovej tlačovej konferencii. Povedal, že práce nebudú prekážkou pre liturgické slávenia počas celého roka a budú ukončené do decembra.