Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vatikán privítal rozhodnutie Najvyššieho súdu USA ohľadom interrupcií

Na archívnej snímke mníšky prechádzajú okolo Baziliky svätého Petra a prázdneho Námestia svätého Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden rozhodnutie Najvyššieho súdu odsúdil a uviedol, že "dnešok je smutný deň" pre Ameriku.

Vatikán 24. júna (TASR) - Pápežská akadémia pre život v piatok privítala rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov, ktorý zrušil federálne právo na interrupcie. Toto rozhodnutie podľa akadémie vyzvalo celý svet, aby o tejto záležitosti uvažoval. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Pápežská akadémia takisto vo svojom vyhlásení uviedla, že ochrana ľudského života nemôže byť obmedzená na práva jednotlivca, pretože život je záležitosť "širšieho spoločenského významu".

Najvyšší súd zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu.

"Skutočnosť, že veľká krajina s dlhoročnou demokratickou tradíciou mení svoj postoj k tejto záležitosti je takisto výzvou pre celý svet", uviedla akadémia.

Americký prezident Joe Biden rozhodnutie Najvyššieho súdu odsúdil a uviedol, že "dnešok je smutný deň" pre Ameriku. Reuters pripomína, že prezident USA je vierovyznaním katolík.