Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vatikán sankcionoval biskupa za zneužívanie maloletých

Na archívnej snímke z 10. decembra 1996 východotimorský biskup Carlos Belo, laureát Nobelovej ceny za mier, pózuje s certifikátom a medailou počas slávnostnej ceremónie na radnici nórskej metropoly Oslo. Foto: TASR/AP

Vážne obvinenia, že biskup Carlos Bela zneužíval maloletých, deň predtým zverejnil holandský časopis De Groene Amsterdammer.

Vatikán 29. septembra (TASR) - Vatikán vo štvrtok oznámil, že sankcionoval východotimorského biskupa a nositeľa Nobelovej ceny za mier Carlosa Bela pre obvinenia zo sexuálneho zneužívania chlapcov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Vážne obvinenia, že biskup Carlos Bela zneužíval maloletých, deň predtým zverejnil holandský časopis De Groene Amsterdammer. Niekoľko ľudí, s ktorými sa reportéri časopisu zhovárali pod podmienkou anonymity, potvrdilo zneužívanie medzi rokmi 1980 až 2000. Bela má dnes 74 rokov a a žije v Portugalsku.

Vatikán biskupa prvýkrát vyšetroval v roku 2019, uviedol riaditeľ Tlačového oddelenia Svätej stolice Matteo Bruni. Išlo o obvinenia, že biskup zneužíval mladých ľudí a "kupoval" si ich mlčanie.

"Vatikán v septembri 2020 naňho uvalil obmedzenie pohybu a výkon jeho služby. Dostal tiež zákaz dobrovoľného kontaktu s maloletými, ako aj zákaz rozhovorov a kontaktov s Východným Timorom," uviedol Bruni. V roku 2021 boli tieto opatrenia "upravené a posilnené", pričom Belo ich formálne prijal.

Carlos Belo v roku 1996 získal Nobelovu cenu za mier za úlohu pri obrane ľudských práv vo Východnom Timore počas indonézskej okupácie. V roku 2002 odstúpil z funkcie zo zdravotných dôvodov.