Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Veriaci sa prvýkrát zišli na Námestí sv. Petra na požehnanie pápeža

Pápež František udeľuje požehnanie z okna nad Námestím svätého Petra 24. mája 2020. Foto: TASR/AP

Vatikán v súlade s okolitým Talianskom zmiernil obmedzenia zamerané na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Vatikán 24. mája (TASR) - Veriaci, rozmiestnení v dostatočnej vzdialenosti od seba, sa zhromaždili na vatikánskom Námestí svätého Petra na tradičné nedeľné požehnanie pápeža - zišli sa tam prvýkrát po niekoľkých mesiacoch. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Vatikán v súlade s okolitým Talianskom zmiernil obmedzenia zamerané na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Ľudia upierali v nedeľu pohľad na okno, z ktorého sa pápež obvykle prihovára veriacim.

Pápež František, tak ako počas celej pandémie nového koronavírusu, udelil požehnanie zvnútra Vatikánskej apoštolskej knižnice prostredníctvom internetu.

František spomenul svoju plánovanú návštevu v oblasti mesta Neapol, aby pritiahol pozornosť na škody spôsobené životnému prostrediu toxickým odpadom, ktorý tam odhadzuje a skladuje mafia.

Táto návšteva - počas pandémie zrušená - bola načasovaná na piate výročie pápežovho ekologického manifestu. Pápež v tejto svojej environmentálnej encyklike z roku 2015, nazvanej "Buď pochválený", vyhlásil aj rok uvažovania nad výzvami, ktorým ľudstvo čelí vzhľadom na budúcnosť planéty. Jeho encyklika sa venuje téme starostlivosti o "spoločný dom", teda o životné prostredie, z viacerých uhlov pohľadu.

František v nedeľu na záver požehnania prišiel k oknu a mával ľuďom na Námestí svätého Petra.