Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vatikán zverejní listy židov z 2. svetovej vojny

Na archívnej snímke zo 4. novembra 2020 mníšky prechádzajú okolo Baziliky svätého Petra a prázdneho Námestia svätého Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Židia v daných listoch žiadajú Svätú stolicu o víza, pasy, azyl alebo pomoc pri opätovnom zjednocovaní rodín. Taktiež hľadajú správy o tých, ktorí už boli deportovaní.

Vatikán 24. júna (TASR) - Vatikán zverejní na internete tisíce listov adresovaných niekdajšiemu pápežovi Piovi XII., v ktorých ho európski židia počas druhej svetovej vojny žiadali o pomoc pred nacistickým prenasledovaním.

Archív pozostáva z približne 2700 prípadov, uviedol vo štvrtok šéf vatikánskej diplomacie Paul Gallagher, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Hoci všetky tieto dokumenty sú k dispozícii na nahliadnutie vedcom už od marca 2020, pápež František požaduje, aby boli online dostupné pre každého.

Židia v daných listoch žiadajú Svätú stolicu o víza, pasy, azyl alebo pomoc pri opätovnom zjednocovaní rodín. Taktiež hľadajú správy o tých, ktorí už boli deportovaní.

Sprístupnenie archívu na internete "umožní potomkom tých, ktorí požiadali o pomoc, nájsť stopy svojich blízkych z ktorejkoľvek časti sveta", uvádza sa v Gallagherovom vyhlásení.

František (85) od svojho zvolenia za pápeža v roku 2013 presadzuje väčšiu transparentnosť v záležitostiach cirkvi.

V marci 2019 František pod tlakom historikov a židovských skupín oznámil, že sprístupní tajné archívy Pia XII. (na apoštolskom stolci v rokoch 1939-58), ktorý podľa kritikov neurobil dosť pre ochranu európskych židov počas holokaustu.

František odtajnil archív Pia XII. už 62 rokov po jeho smrti, teda skôr, než je zvyčajná 70-ročná lehota.

Vatikán Pia XII. obhajuje a tvrdí, že zachránil mnohých židov tým, že ich ukrýval v náboženských inštitúciách, a že jeho mlčanie vyplynulo zo snahy nezhoršiť ich situáciu.