Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Vatikán zverejnil pápežovo posolstvu k Dňu pokoja

Pápež František, v stredu 14. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Pápež v texte osobitne spomína "milióny ilegálnych pracovníkov", ktorí boli bez práce a podpory počas celej doby lockdownu.

Vatikán 17. decembra (TASR) - Vatikán v piatok zverejnil posolstvo pápeža Františka k Dňu pokoja, ktorý bude katolícka cirkev sláviť 1. januára 2023, informoval spravodajský web Vatican News.

V niečo vyše dvojstranovom texte, datovanom 8. decembra, pápež na úvod hodnotil škody, ale aj prínosy spôsobené v oblasti verejného zdravia vírusom SARS-CoV-2, ktorý počas uplynulých troch rokov ochromil planétu.

Pripomína, že pandémia vyvolaná chorobou COVID-19 destabilizovala bežný život ľudí, narušila ich plány a zvyky, spôsobila dezorientáciu a utrpenie i smrť mnohých ľudí.

Pápež v texte osobitne spomína "milióny ilegálnych pracovníkov", ktorí boli bez práce a podpory počas celej doby lockdownu.

Poukazuje aj na nevôľu, ktorá sa prejavila u mnohých jednotlivcov i v rodinách, keď museli čeliť "dlhým obdobiam izolácie a rôznym obmedzeniam slobody".

Globálna zdravotná kríza však bola podľa pápeža aj príležitosťou na pozitívne objavy, ako je návrat k pokore, zníženie konzumizmu a obnovenie zmyslu pre solidaritu.

Reálne "najväčším ponaučením", ktoré covid zanechal, "je vedomie, že sa všetci navzájom potrebujeme, že naším najväčším pokladom, a zároveň (aj tým) najkrehkejším, je ľudské bratstvo", zdôrazňuje pápež František vo svojom posolstve.

Pokračuje, že "práve vtedy, keď sme sa odvážili dúfať, že to najhoršie z noci pandémie COVID-19 máme za sebou, postihla ľudstvo nová hrozná pohroma."

Táto vojna - spolu s ďalšími vojnovými konfliktmi vo svete - je podľa neho "porážkou celého ľudstva, nielen priamo zúčastnených strán".

Pripomenul, že celý svet už dopláca na dôsledky tohto konfliktu, pričom mal na mysli tých, ktorí trpia dôsledkami nárastu cien pšenice alebo energií.

Pápež vo svojom posolstve načrtol paralelu s pandémiou a na jej základe sa domnieva, že "vírus vojny je určite ťažšie poraziť ako tie, ktoré postihujú ľudský organizmus, pretože (vírus vojny) neprichádza zvonku, ale zvnútra, z ľudského srdca, poškodeného hriechom".

Vyzval preto na zmenu "obvyklých kritérií interpretácie sveta a reality" a na uvažovanie o svete nie v zmysle zachovania "našich osobných alebo národných záujmov", ale vo "svetle spoločného dobra".

"Je načase, aby sme sa všetci angažovali za ozdravenie našej spoločnosti a našej planéty, vytvorili základy pre spravodlivejší a pokojnejší svet a vážne sa angažovali v úsilí o dobro, ktoré je skutočne všeobecné," apeluje pápež.