Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vatikánska konferencia vyzýva riešiť problém plytvania potravinami

Ilustračné foto Foto: TASR

Vyzývame našich lídrov, a zároveň všetkých z nás, na prehĺbenie záväzkov v súvislosti so znížením straty potravín a plytvania nimi do roku 2030 na polovicu, uvádzajú vo vyhlásení odborníci.

Vatikán 12. novembra (TASR) - Medzinárodné grémium expertov s podporou pápeža Františka vyzvalo v utorok vlády sveta, aby sa zaviazali k zníženiu straty potravín a plytvania nimi do roku 2030 na polovicu, tvrdiac, že je to morálne, ekonomicky a environmentálne neprijateľné. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Výzva prišla na konci dvojdňovej konferencie v Pápežskej akadémii vied vo Vatikáne, na ktorej sa zúčastnilo viac než 50 vedcov, akademikov, ekonómov, podnikových lídrov a činiteľov OSN z 24 krajín sveta.

"Vyzývame našich lídrov, a zároveň všetkých z nás, na prehĺbenie záväzkov v súvislosti so znížením straty potravín a plytvania nimi do roku 2030 na polovicu. Ide o dosiahnuteľný cieľ založený na existujúcich znalostiach a technológiách," uvádza sa vo vyhlásení odborníkov.

Pápež na úvod konferencie na Twitteri napísal: "Musíme skoncovať s kultúrou plytvania - my, ktorí sa modlíme k Bohu, aby nám dal každodenný chlieb. Plytvanie potravinami prispieva k hladu a klimatickým zmenám."

Strata potravín sa vo všeobecnej definícii vzťahuje na to, čo sa nevyužije na ceste od výroby ku spotrebiteľovi, vrátane škôd počas prepravy alebo skladovania.

Plytvanie potravinami je to, čoho sa zbaví konzument, reštaurácie alebo supermarkety. V bohatých krajinách domácnosti a reštaurácie pripravujú veľké porcie, čo ústi do "tanierového plytvania" a zvyškov jedla, ktoré často zostáva nezjedené.

Podľa prieskumu britskej záujmovej skupiny WRAP so sídlom v anglickom Banbury, ktorá využila štatistické údaje Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), dochádza k strate alebo vyplytvaniu približne jednej tretiny všetkých potravín vyprodukovaných vo svete.

"Pretože vieme, že 800 miliónov ľudí si každý deň líha spať bez jedla, musíme pripustiť, že niečo veľmi nefunguje," povedala bývalá ekvádorská ministerka životného prostredia Yolanda Kakabadseová.

Riaditeľ WRAP-u Marcus Gover na tlačovej konferencii uviedol, že v samotnom Spojenom kráľovstve sa ročne nevyužije alebo vyplytvá zhruba desať miliónov ton potravín. Ilustroval to na príklade, že zo 100 zemiakov, ktoré si objedná londýnska reštaurácia, sa naozaj skonzumuje iba 25.

Finálne stanovisko účastníkov konferencie vyzýva na lepšiu osvetu, zmenu návykov konzumentov, ako aj na lepšiu spoluprácu medzi vládami, firmami a environmentálnymi a náboženskými skupinami.