Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vatikánski zamestnanci, ktorí odmietnu vakcináciu, môžu byť prepustení

Muž s ochranným rúškom na tvári kráča po prázdnom Námestí sv. Petra vo Vatikáne, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Odmietnutie vakcinácie by mohlo byť rizikom pre ďalšie osoby, ako aj ohrozením verejného zdravia, uvádza sa v dekréte.

Vatikán 18. februára (TASR) - Členov vatikánskeho personálu, ktorí odmietnu vakcináciu proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19, by mohli prepustiť na základe dekrétu zverejneného vo štvrtok týmto mestským štátom.

Vatikán zamestnáva približne 5000 osôb.

Príslušný zamestnanec musí mať v prípade odmietnutia vakcíny potvrdené lekárske odôvodnenie, inak mu budú hroziť "konzekvencie rôzneho stupňa, ktoré môžu viesť až k ukončeniu pracovného pomeru", uvádza sa v texte dekrétu.

Dokument, ktorý sa odvoláva na vatikánsky zákon z roku 2011, sa zaoberá aj žiadateľmi o zamestnanie, pričom uvádza, že Svätá stolica by ich nemusela prijať, ak odmietnu očkovanie proti covidu.

"Odmietnutie vakcinácie by mohlo byť rizikom pre ďalšie osoby, ako aj ohrozením verejného zdravia," uvádza sa v dekréte, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Rovnaký dokument tiež spresňuje informácie o pokutách, ktoré sa pohybujú v rozmedzí 25 až 50 eur za nenosenie rúška alebo nedodržiavanie spoločenského odstupu. Za porušenie karanténnych nariadení hrozí pokuta do 1500 eur.

Vatikán začal bezplatne očkovať svojich zamestnancov v januári. Vakcínu dostali aj pápež František (84) a jeho 93-ročný predchodca, emeritný pápež Benedikt XVI.