Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Vatikánsky denník pre koronavírus prerušil vydávanie tlačených novín

V písomnom stanovisku, ktoré bolo na Svätú stolicu nezvyčajne ostré aj napriek dlhodobo preberanej otázke škandálov okolo zneužívania v cirkvi v USA, sa vatikánsky hovorca Greg Burke snažil uistiť obete, že pápež je na ich strane. Foto: TASR/AP

Vatikán už avizoval, že bez účasti verejnosti sa uskutočnia aj oslavy Veľkej noci, čo znamená, že zrušené zrejme budú aj tradičné podujatia.

Vatikán 24. marca (TASR) - Vatikánsky oficiálny denník L'Osservatore Romano prestal pre krízu spojenú s novým druhom koronavírusu dočasne vydávať svoju tlačenú verziu. V utorok o tom informoval spravodajský server Vatican News, píše agentúra DPA.

Takáto situácia nastala po prvý raz od roku 1861, keď tieto noviny vznikli. Ich tlač nebola prerušená ani počas prvej či druhej svetovej vojny.

On-line verziu L'Osservatore Romano, ktorý vychádza v taliančine, si jeho čitatelia stále môžu stiahnuť z webovej stránky.

Vatikán v boji proti koronavírusu zaviedol podobné obmedzenia ako Taliansko, ktoré je najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Pápež František sa v rámci preventívnych opatrení neobjavuje na verejnosti a svoje prejavy a modlitby adresuje veriacim prostredníctvom živého on-line vysielania. Námestie sv. Petra i Bazilika sv. Petra sú od 10. marca pre turistov uzatvorené.

Vatikán už avizoval, že bez účasti verejnosti sa uskutočnia aj oslavy Veľkej noci, čo znamená, že zrušené zrejme budú aj tradičné podujatia, ako je napríklad procesia pri rímskom Koloseu, ktorá sa koná na Veľký piatok.

Agentúra AP v utorok informovala, že Vatikán sa ocitol pod tlakom, aby viacerým svojim predstaviteľom umožnil pracovať z domu. Zamestnanci z troch rôznych vatikánskych úradov však upozornili, že ich nadriadení prijali rôznorodé a nejednotné nariadenia týkajúce sa práce z domu.

Obavy sa zväčšujú aj vzhľadom na to, že mnohí zamestnanci Vatikánu žijú v kňazských penziónoch a stravujú sa v spoločných jedálňach. V Ríme sa koronavírus potvrdil už u viacerých členov dvoch náboženských rádov.