Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vatikánsky štátny sekretár Parolin aj jeho zástupca majú koronavírus

Pietro Parolin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vatikán zaviedol nedávno nové epidemiologické opatrenia. Tamojší zamestnanci, ktorí nemajú platný covidpas - preukazujúci to, že sú zaočkovaní alebo sa zotavili z covidu - nesmú vstúpiť na pracovisko.

Vatikán 18. januára (TASR) - Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, ktorý je považovaný za pravú ruku pápeža Františka, mal pozitívny výsledok testu na koronavírus. Nákaza sa potvrdila aj u jeho zástupcu, monsignora Edgara Peňu Parru. Oznámil to v utorok vatikánsky hovorca Matteo Bruni, ktorého citovala agentúra AFP.

Obaja nakazení predstavitelia Vatikánu sú v izolácii vo svojich bytoch, pričom 67-ročný Parolin má podľa hovorcu "mierne príznaky" ochorenia COVID-19. Peňa Parra (61) má zatiaľ bezpríznakový priebeh ochorenia. Obaja sú proti covidu zaočkovaní.

Pápež František, ktorý je takisto zaočkovaný, sa s kardinálom Parolinom stretáva často. AFP pripomína, že hoci je pápež zanieteným zástancom očkovania, na verejnosti sa pravidelne objavuje bez rúška a veriacim často podáva ruku.

Vatikán zaviedol nedávno nové epidemiologické opatrenia. Tamojší zamestnanci, ktorí nemajú platný covidpas - preukazujúci to, že sú zaočkovaní alebo sa zotavili z covidu - nesmú vstúpiť na pracovisko. Predpisy sa vzťahujú aj na externých zamestnancov, pracovníkov externých spoločností či návštevníkov, približuje portál Vatican News. Vo všetkých vnútorných priestoroch vo Vatikáne je zároveň povinné nosiť respirátor FFP2.

Nové pravidlá, platné od minulého týždňa, Vatikán prijal z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie.