Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Väznený egyptský aktivista Fattáh ukončil protestnú hladovku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správa prišla deň po tom, čo tento známy egyptský disident v pondelok v podobnom, rukou písanom odkaze doručenom rodine oznámil, že končí protestné odmietanie vody.

Káhira 15. novembra (TASR) - Rodina väzneného prodemokratického egyptského aktivistu Alá Abd al-Fattáha oznámila, že v utorok od neho dostala list s oznámením, že ukončuje svoju protestnú hladovku. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Rodina v oznámení uviedla, že matka Fattáha, Lajlá Suwajfová, dostala krátky rukou písaný odkaz od svojho syna, ktorý jej doručili väzenské úrady. Na liste je dátum 14. novembra a syn v ňom žiada matku, aby ho vo štvrtok navštívila vo väznici.

"Prerušil som štrajk. Všetko vo štvrtok vysvetlím," uvádza sa v liste.

Správa prišla deň po tom, čo tento známy egyptský disident v pondelok v podobnom, rukou písanom odkaze doručenom rodine oznámil, že končí protestné odmietanie vody.

Väzenské úrady začali minulý štvrtok z lekárskych dôvodov zasahovať do hladovky aktivistu, pretože svoju čiastočnú protestnú hladovku vystupňoval a 6. novembra do nej zahrnul aj odmietanie vody - práve v prvý deň medzinárodného klimatického summitu (COP27), ktorého hostiteľom bol Egypt. Fattáh chcel takto vyvinúť tlak na úrady, aby ho prepustili.

V egyptských väzniciach tento rok zomrelo podľa mimovládnej organizácie Nadím už najmenej 40 väzňov vrátane Alá Sálmího, ktorý zomrel koncom októbra po niekoľkotýždňovej hladovke.

Fattáh si odpykáva päťročný trest za údajné šírenie dezinformácií prostredníctvom sociálnej siete Twitter, kde pred troma rokmi zdieľal tvrdenie o smrti istého zadržaného muža. Aktivista držal pol roka čiastočnú hladovku tým, že obmedzoval svoj denný príjem stravy na 100 kalórií. Úplnú hladovku bez vody začal v spomínaný prvý deň svetového klimatického summitu v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch.

Prípad aktivistu Fattáha vo svojich prejavoch na klimatickom summite spomenuli britský premiér Rishi Sunak, francúzsky prezident Emmanuel Macron aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Fattáh má po svojej matke, rodáčke z Londýna, aj britské občianstvo.