Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Väznený filmový režisér Džafar Panáhí začal protestnú hladovku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Panáhího zadržali vlani 11. júla v Teheráne.

Teherán 2. februára (TASR) — Uznávaný iránsky režisér Džafar Panáhí (62), ktorý je už šesť mesiacov vo väzení, začal v stredu protestnú hladovku, pričom okrem jedla neprijíma ani vodu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho manželky.

"Dnes, ako mnoho ľudí uväznených v Iráne, nemám inú možnosť, ako protestovať proti tomuto neľudskému správaniu tým, čo mi je najdrahšie – vlastným životom," uviedol Panáhí.

"Na protest proti nezákonnému a neľudskému správaniu súdneho a bezpečnostného aparátu... som od 1. februára začal držať suchú hladovku. Jedlo a akékoľvek lieky odmietam prijímať až dovtedy, kým nebudem prepustený," zdôraznil. "V tomto stave zostanem možno dovtedy, kým bude moje bezvládne telo oslobodené z väzenia," dodal.

Panáhího zadržali vlani 11. júla v Teheráne. V tamojšej väznici Evín, známej represiami voči iránskej opozícii, si odpykáva šesťročný trest odňatia slobody za "protištátnu propagandu", ktorý mu súd vymeral v roku 2010. Trestaný je za svoju podporu protivládnych protestov, ako aj pre viaceré svoje filmy, v ktorých kritizoval súčasný Irán.

Keď iránsky najvyšší súd 15. októbra zrušil rozsudok voči Panáhímu a nariadil obnovu konania, jeho právny tím začal dúfať, že by mohol byť prepustený. Panáhího zatkli po tom, čo sa zúčastnil na súdnom vypočúvaní režiséra Mohammada Rasúlofa, ktorého zatkli niekoľko dní predtým. Rasúlof bol z väzenia prepustený 7. januára na dva týždne zo zdravotných dôvodov, pričom je údajne stále na slobode.

Panáhí získal viacero prestížnych ocenení vrátane hlavnej ceny filmového festivalu Berlinale – Zlatého medveďa, ktorého dostal v roku 2015 jeho film Taxi Teherán. Ani jedno z medzinárodných ocenení si však v dôsledku zákazu opustiť krajinu nemohol prevziať. Za snímku No Bears získal na Benátskom filmovom festivale v neprítomnosti špeciálnu cenu poroty.

Najnovšie protesty v Iránskej islamskej republike vypukli vlani v septembri. Podnietila ich smrť 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zadržala mravnostná polícia pre údajné porušenie prísnych predpisov týkajúcich sa obliekania. Mladá žena zomrela 16. septembra v policajnej väzbe. Medzi tisíckami ľudí, ktorých iránsky režim zatkol, je množstvo filmárov i hercov. Začiatkom januára bola prepustená na kauciu známa herečka Taráne Alídústíová, ktorá vo väzbe strávila vyše dva týždne.