Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Väznený marocký novinár po 122 dňoch ukončil protestnú hladovku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novinár niekoľko mesiacov odmietal jedlo na protest proti nespravodlivosti, ktorej sa stal obeťou.

Casablanca 10. augusta (TASR) – Väznený marocký novinár Sulajmán Rajsúní, odsúdený na päť rokov za údajný sexuálny útok, ukončil v sobotu svoju 122 dní trvajúcu protestnú hladovku.

Podľa agentúry AFP to v pondelok uviedol jeho právnik, podľa ktorého jeho mandant svoj protest skončil v reakcii na telefonáty svojich stúpencov z domova i zahraničia.

Rajsúního (49), šéfredaktora dnes už neexistujúceho denníka Achbára al-Júma a novinára známeho kritikou marockej vlády, zatkli v máji roku 2020 na základe trestného oznámenia aktivistu z komunity LGBTI, ktorý ho obvinil zo sexuálneho obťažovania. Rozsudok v kauze vyniesol marocký súd v júli.

Rajsúní sa tak stal posledným v rade novinárov stíhaných za údajné trestné činy sexuálneho charakteru.

Rozhlasová stanica RFI vysvetlila, že v posledných rokoch bolo proti kritikom marockej vlády vznesených niekoľko obvinení zo sexuálnych deliktov. Po takýchto obvineniach zvyčajne nasleduje väzobné stíhanie a následne zinscenovaný súdny proces.

Francúzsky denník Libération dodal, že takýto osud postihol aj Rajsúního neter Hadžar, ktorá tiež pracovala v danom periodiku, a bola v roku 2019 odsúdená na rok väzenia za „ilegálne vykonanú interrupciu" a „pohlavný styk mimo manželstva". Po protestoch zo zahraničia jej marocký kráľ udelil milosť.

Zakladateľ spomínaného denníka, Tawfík Buašrín, bol zasa v roku 2018 odsúdený na 15 rokov väzenia za sexuálne násilie. Svoju vinu vždy popieral.

Rajsúní tiež všetky vznesené obvinenia odmietol. Jeho stúpenci trvajú na tom, že jeho prípad je politicky motivovaný a je súčasťou ohováračskej kampane vlády a jej prívržencov.

Ľudskoprávne organizácie vrátane Reportérov bez hraníc (RSF) a Výboru na ochranu novinárov (VON), ako aj politici a intelektuáli z Maroka i zahraničia kritizovali proces s Rajsúním a žiadali jeho prepustenie.

Novinár niekoľko mesiacov odmietal jedlo na protest proti „nespravodlivosti", ktorej sa stal obeťou.

Maroko však trvá na tom, že jeho súdnictvo je nezávislé. Podľa prokuratúry sa v novinárovej kauze viedol „spravodlivý proces".