Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Väznený narkobarón v USA tvrdí, že mu nepovoľujú návštevy a telefonáty

Na archívnej snímke z 19. januára 2017 mexický narkobarón Joaquín "El Chapo" Guzmán, ktorého eskortujú z lietadla do auta v americkom meste Ronkonkoma. Foto: TASR/AP

Sudca Brian Cogan uviedol, že za podmienky výkonu väzby nesú zodpovednosť väzenské úrady a súd nemá právomoc ich zmeniť.

Washington 17. apríla (TASR) - Mexický narkobarón Joaquín "El Chapo" Guzmán, ktorý si v USA odpykáva doživotný trest za drogovú trestnú činnosť, tvrdí, že mu úrady nepovoľujú návštevy príbuzných a ani telefonáty s nimi. TASR o tom informuje podľa utorkových správ agentúry AP a stanice Telemundo.

Sudca Brian Cogan uviedol, že za podmienky výkonu väzby nesú zodpovednosť väzenské úrady a súd nemá právomoc ich zmeniť.

Guzmán si odpykáva doživotný trest odňatia slobody i za pašovanie drog a ďalšiu súvisiacu trestnú činnosť. Je umiestnený vo väznici sa maximálnym stupňom stráženia v americkom štáte Colorado. Bývalý vodca kartelu Sinaola minulý týždeň listom žiadal o povolenie návštev svojej manželky Emmy Coronelovej a svojich dvoch dcér.

"Moja manželka sa nachádza v Kalifornii a môže ma pravidelne navštevovať, keďže zvyšok mojej rodiny ako moje sestry ma navštíviť nemôžu, pretože nemajú víza na cestu do USA," uviedol. Úrady mu podľa jeho slov od mája 2023 nepoľujú telefonáty s manželkou a dcérami, čo označil za diskrimináciu.

Coronelová v roku 2021 na súde priznala vinu z obvinení z drogovej trestnej činnosti a odsúdili ju na tri roky odňatia slobody. Vlani ju však prepustili.