Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Väzni ušli z väznice, keď dozorcovia strážili hrádze proti povodni

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Šesť väzňov zatkli krátko po úteku na severe Bosny, zvyšných odsúdencov chytili ráno po celonočnom pátraní.

Sarajevo 21. mája (TASR) - Devätnásť odsúdených mužov ušlo v utorok večer z väznice v Bosne, kým dozorcovia hliadkovali pri hrádzach proti najhorším záplavám, na aké si obyvatelia Balkánu pamätajú. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

"Vo väznici vládol zmätok. Väzni dostali panický strach, pretože voda v ich celách siahala už do výšky jedného metra. Využili príležitosť, keď bola budova slabšie strážená, a ušli," uviedol dnes pre Reuters miestny policajt v službe Pavo Grgič.

Šesť väzňov zatkli krátko po úteku v meste Orašje na severe Bosny, zvyšných odsúdencov chytili ráno po celonočnom pátraní.

Grgič dodal, že všetkých väzňov odvtedy premiestnili do väzníc v centrálnom meste Zenica a v severobosnianskej Tuzle. Odmietol však poskytnúť ďalšie podrobnosti o úteku z väzenia.

Balkán v posledných dňoch postihli najhoršie lejaky odvtedy, čo sa pred 120 rokmi začali robiť záznamy. V Bosne, Srbsku a Chorvátsku zahynulo takmer 50 ľudí. Rieky sa vyliali z brehov a voda spôsobila stovky zosuvov pôdy. Materiálne škody v Bosne sú napríklad také veľké, ako po vojne z rokov 1992-95, vyhlásil začiatkom týždňa bosniansky minister zahraničných vecí Zlatko Lagumdžija.