Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na odľahlom brazílskom ostrove Trindade našli skaly z plastov

Ilustračné foto^. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Objavené skaly podrobili vedci chemickému rozboru a zistili, že kúsky plastov pochádzajú najmä z rybárskych sietí, ktoré sa na plážach ostrova Trindade vyskytujú pomerne často.

Brazília 16. marca (TASR) - Kamene vytvorené z roztopeného plastového odpadu premiešaného s prírodnými horninami objavili vedci na odľahlom brazílskom ostrove Trindade. Nález označili za alarmujúci. Podľa nich svedčí o tom, že znečistenie planéty už ovplyvňuje i geologické procesy. Vo štvrtok to uviedla agentúra Reuters, informuje TASR.

Na ostrove Trindade sa nachádza najväčšie hniezdisko morských korytnačiek kariet obrovských v Brazílii.

Objavené skaly podrobili vedci chemickému rozboru a zistili, že kúsky plastov pochádzajú najmä z rybárskych sietí, ktoré sa na plážach ostrova Trindade vyskytujú pomerne často. Podľa vedcov sa plastové siete dostanú na breh v dôsledku morských prúdov, následne ich slnko roztopí a plast sa usadí v prírodných materiáloch na pláži.

Agentúra Reuters pripomína, že na ostrove Trindade žije okrem kariet obrovských len niekoľko príslušníkov brazílskeho námorníctva, ktorí tam majú základňu a ich úlohou je chrániť korytnačky, ktoré tam hniezdia.