Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

WHO: Dlhá pracovná doba ročne zabije 745 000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet ľudí, ktorí pracujú nadčas, sa zvyšoval už pred vypuknutím pandémie. Táto skupina ľudí predstavovala podľa WHO približne deväť percent celkovej populácie sveta.

Ženeva 17. mája (TASR) - Dlhá pracovná doba sa ročne podpisuje pod státisíce úmrtí. Uviedla to v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia. Táto prvá globálna štúdia svojho druhu ukázala, že v roku 2016 zomrelo v súvislosti s dlhou pracovnou dobou 745 000 ľudí na infarkt myokardu alebo na iné srdcovocievne choroby.

Štúdia, z ktorej cituje stanica BBC, ďalej odhalila, že najviac postihnutými sú ľudia v juhovýchodnej Ázii a v západnej časti oblasti Tichého oceánu. WHO tvrdí, že tento trend sa môže ešte zhoršiť v dôsledku koronavírusovej pandémie.

Výskumom sa zistilo, že týždenná práca v rozmedzí 55 hodín a viac sa v porovnaní s pracovným týždňom pozostávajúcim z 35 až 40 pracovných hodín viaže s 35-percentným nárastom rizika infarktu myokardu a 17-percentným nárastom rizika úmrtia na iné srdcovocievne choroby.

Predmetná štúdia, realizovaná v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou práce (ILO), tiež ukázala, že takmer tri štvrtiny osôb, ktoré zomreli v dôsledku dlhého pracovného času, boli muži stredného alebo staršieho veku.

K úmrtiam často došlo oveľa neskôr - niekedy o desaťročia po tom, ako si ľudia odpracovali nadštandardné pracovné časy.

V správe WHO sa uvádza i to, že dlhá pracovná doba je podľa odhadov zodpovedná za tretinu všetkých chorôb z povolania. Počet ľudí, ktorí pracujú nadčas, sa zvyšoval už pred vypuknutím pandémie. Táto skupina ľudí predstavovala podľa WHO približne deväť percent celkovej populácie sveta.