Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vedci analyzovali TikTok, zistili, koľko ľudí v Európe malo dlhý covid

Na archívnej snímke muž si otvára aplikáciu sociálnej siete TikTok. Foto: TASR/AP

Výskumný model ukazuje, že ženy majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu dlhého covidu ako muži. Toto riziko sa dramaticky zvyšuje medzi hospitalizovanými s ťažkým priebehom nákazy.

Svet 16. septembra (TASR) - Uplynulý týždeň bol vo svete vedy a techniky opäť bohatý na nové objavy a zaujímavé informácie. Vedci zistili, koľko ľudí malo v Európe dlhý covid, a analyzovali dáta, ktoré TikTok predkladá používateľom. TASR prináša súhrn najnovších informácií z vedy a techniky.

Nový výskum naznačuje, že počas koronavírusovej pandémie zažívalo v Európskej únii dlhodobé príznaky ochorenia COVID-19 najmenej 17 miliónov ľudí. Tento stav trápil skôr ženy než mužov, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Výskumný model ukazuje, že ženy majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu dlhého covidu ako muži. Toto riziko sa dramaticky zvyšuje medzi hospitalizovanými s ťažkým priebehom nákazy. Podľa doterajších údajov sa dlhý covid rozvinie u jednej z troch žien a u jedného z piatich mužov.

Ľudstvo v oblasti klimatickej zmeny "kráča nesprávnym smerom" z dôvodu svojej závislosti od fosílnych palív, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO). Vo svojej správe takisto upozornila, že úroveň emisií spôsobujúcich zohrievanie Zeme je vyššia než pred začiatkom pandémie.

WMO pripomenula vlny horúčav v Európe, rozsiahle záplavy v Pakistane či sucho v Číne, Africkom rohu a USA.

Takéto prírodné pohromy sa podľa tejto agentúry OSN stanú bežným javom v prípade, ak sa svetovému hospodárstvu nepodarí znížiť emisie oxidu uhličitého (CO2) na úroveň, ktorá je podľa vedcov potrebná na zabránenie najhorším vplyvom zohrievania povrchu Zeme.

Sociálna sieť TikTok podáva dezinformácie používateľom, ktorí vyhľadajú správy o politike, klimatických zmenách, covide či vojne na Ukrajine, vyplýva zo správy zoskupenia NewsGuard.

Organizácia v septembri analyzovala 20 hlavných výsledkov z 27 vyhľadávaní spravodajských tém na TikToku. Z analýzy vyplynulo, že 19,5 percenta navrhovaných videí obsahovalo nepravdivé alebo zavádzajúce tvrdenia, uvádza sa v správe.

Výskumníci spresnili, že porovnali výsledky z vyhľadávaní na TikToku a na vyhľadávači Google o informáciách súvisiacich so streľbami na školách, interrupciami, koronavírusom, s americkými voľbami, ruskou vojnou na Ukrajine i ďalšími. Nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia vo výsledkoch vyhľadávaní zahŕňali aj konšpiračné teórie presadzované hnutím QUanon či domáce recepty na hydrochlorochín, liek predpisovaný na liečbu malárie či ochorenia lupus.

TikTok, naopak, namieta, že metodika použitá v analýze je chybná a že prioritou tejto sociálnej siete je boj proti dezinformáciám.