Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vedci našli dôkaz, že syr sa vyrábal už pred 7500 rokmi

Syr ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výskumníci z univerzity v britskom meste Bristol spolu s kolegami z Poľska a USA preskúmali úlomky keramiky, ktoré našli v poľskej oblasti Kujavsko.

Londýn 12. decembra (TASR) - Vedci objavili najstaršie dôkazy o výrobe syra v praveku. Oznámili to po preskúmaní 7500 rokov starej keramiky, ktorá je perforovaná rovnako ako súčasné cedidlá na syry, uviedla dnes agentúra Reuters.

Výroba a spracovanie mlieka umožnili prehistorickým roľníkom, aby kvôli jedlu nemuseli zabíjať vzácny dobytok. Premena mlieka na syr zas umožnila potravinu dlhšie skladovať bez toho, aby sa začala znehodnocovať. Zároveň ju urobila znesiteľnou pre populáciu, ktorá bola v tom čase prevažne alergická na laktózu.

Výskumníci z univerzity v britskom meste Bristol spolu s kolegami z Poľska a USA preskúmali úlomky keramiky, ktoré našli v poľskej oblasti Kujavsko. Podľa zvyškov organických látok zistili, že boli určené na oddeľovanie zrazeniny bohatej na tuky - tá sa používa na výrobu syra - a srvátky, ktorá obsahovala laktózu.

Štúdiu vedcov zverejnil na internete odborný časopis Nature.