Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vedci o jeden meter znížili oficiálnu výšku hory Mont Blanc

Na archívnej snímke je Mont Blanc. Foto: TASR/AP

Experti z oblasti geografie uviedli, že počas expedície uskutočnenej v polovici septembra namerali nadmorskú výšku Mont Blancu, ktorý leží v srdci francúzskych Álp, na úrovni 4807,81 metra.

Grenoble 29. septembra (TASR) - Mont Blanc, najvyššia hora v západnej Európe, je podľa najnovších meraní takmer o meter nižšia, než sa doteraz oficiálne uvádzalo. Oznámili to v stredu francúzski vedci, ktorých cituje tlačová agentúra AFP.

Experti z oblasti geografie uviedli, že počas expedície uskutočnenej v polovici septembra namerali nadmorskú výšku Mont Blancu, ktorý leží v srdci francúzskych Álp, na úrovni 4807,81 metra. Predchádzajúce meranie, ktorého výsledky zverejnili v roku 2017, ukazovalo nadmorskú výšku hory 4808,72 metra.

"Teraz je na klimatológoch, glaciológoch a ďalších vedcoch, aby sa pozreli na všetky zozbierané údaje a predložili všetky teórie na vysvetlenie tohto javu," uviedli francúzski geológovia na tlačovej konferencii v obci Saint-Gervais-les-Bains.

Tak ako na celom svete narastá znepokojenie nad topením sa ľadovcov, oficiálna nadmorská výška Mont Blancu permanentne klesá už viac než desať rokov. Najvyššiu hodnotu – 4810,90 metra – namerali v roku 2007. Hora prichádza ročne v priemere o 13 centimetrov svojej výšky od roku 2001, tvrdia geológovia.

Cieľom pravidelných meraní je vytvoriť model jej ľadovej pokrývky a zásobovať presnú databázu, ktorá bude k dispozícii pre všetkých odborníkov. Údaje o výške hory sa líšia z roka na rok, pretože jej vrchol je pokrytý vrstvou trvalého snehu, ktorý funguje ako obrovský závej a mení sa podľa silného vetra a zrážok.

"Nadmorská výška Mont Blancu sa od nepamäti neustále mení," uviedli experti s tým, že "skalnatá" časť vrcholu kulminuje vo výške 4792 metrov. Meracie expedície sa uskutočňujú každé dva roky, ale odborníci v stredu odhalili, že v roku 2019 nezverejnili "mimoriadne nízky" údaj na úrovni 4806,03 metra.

Toto rozhodnutie podľa nich padlo v čase, keď sa čakalo na meranie v roku 2021, ktoré môže poskytnúť "vedeckejšie vysvetlenia". Tohtoročné meranie totiž ťažilo z výnimočných poveternostných podmienok, čo z neho robí dosiaľ najpresnejšiu interpretáciu údajov, dodali vedci a varovali pred uponáhľanými závermi.