Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vedci objavili hviezdu, ktorá obehne okolo čiernej diery za štyri roky

Na snímke čierna diera v strede našej galaxie Mliečna dráha. Foto: TASR/AP

Táto hviezda dokáže okolo čiernej diery obehnúť za štyri roky, čo je najkrajší zaznamenaný čas obehu hviezdy okolo takéhoto objektu.

Brno 7. júla (TASR) - Vedci z Masarykovej univerzity v Brne (MUNI) a univerzity v Kolíne nad Rýnom objavili v galaxii Mliečna cesta hviezdu, ktorá dokáže obehnúť okolo supermasívnej čiernej diery len za štyri roky. TASR o tom informovala Tereza Fojtová z Prírodovedeckej fakulty MUNI.

Mliečna cesta má vo svojom galaktickom strede supermasívnu čiernu dieru, ktorá však nie je izolovaná, ale nachádza sa okolo nej takzvaná nukleárna hviezdokopa. Jej stredovú časť tvoria hviezdy, ktoré žiaria a rýchlo sa pohybujú, čím zabraňujú v skúmaní stredu galaxie.

Dlhodobým pozorovaním sa však astrofyzikom podarilo identifikovať hviezdu S4716, ktorá sa pohybuje v tesnej blízkosti supermasívnej čiernej diery. Táto hviezda dokáže okolo čiernej diery obehnúť za štyri roky, čo je najkrajší zaznamenaný čas obehu hviezdy okolo takéhoto objektu.

Pre vedcov je S4716 pomerne záhadná, keďže podľa nich hviezdy takto blízko pri čiernych dierach nevznikajú. "Hviezda S4716 musela nejakým spôsobom migrovať dovnútra, napríklad tým, že sa tesne priblížila k iným hviezdam a objektom v hviezdokope, čo spôsobilo, že sa jej dráha výrazne zmenšila," uviedol astrofyzik z MUNI Michal Zajaček, ktorý sa na štúdii, publikovanej v časopise Astrophysical Journal, podieľal.