Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vedci odfotografovali Neptún a naplánovali zrážku sondy s asteroidom

Kombosnímka zobrazuje rôzne fotografie planéty Neptún, ktoré zhotovili kozmická sonda Voyager 2 v roku 1989 (vľavo), Hubblov ďalekohľad v roku 2021 (uprostred) a ďalekohľad Jamesa Webba v roku 2022 (vpravo). Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba na novej snímke detailne zachytil planétu Neptún a jeho jemné prašné prstence, čo sa nepodarilo už celé desaťročia. V stredu 21. septembra 2022 to oznámili predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Foto: TASR - AP

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) na novej snímke detailne zachytil planétu Neptún a jej jemné prachové prstence, čo sa nepodarilo už celé desaťročia.

Svet 23. septembra (TASR) - Uplynulý týždeň bol vo svete vedy bohatý najmä na nové poznatky z oblasti vesmíru či biológie. Vedci zistili, že na Zemi žije 20 biliárd mravcov, detailne odfotografovali prstence Neptúna či naplánovali úmyselnú zrážku kozmickej sondy s asteroidom. TASR prináša súhrn najnovších informácií z vedy a techniky.

Na Zemi žije najmenej 20 biliárd mravcov, vyplýva z najnovšej vedeckej štúdie. Vedci v nej analyzovali 465 štúdií, ktoré lokálne zisťovali počet mravcov v prírode. V nich boli použité dve štandardizované techniky: kladenie pascí počas určitého časového obdobia alebo analýza počtu mravcov na opadanom lístí.

Vedci doteraz poznajú viac ako 15.700 pomenovaných druhov a poddruhov mravcov, pravdepodobne rovnaký počet ešte nebol popísaný.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) na novej snímke detailne zachytil planétu Neptún a jej jemné prachové prstence, čo sa nepodarilo už celé desaťročia. Na predchádzajúcich záberoch, ktoré boli zhotovené Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom, má Neptún tmavomodrú farbu, čo je spôsobené prítomnosťou metánu v jeho atmosfére. Nové snímky z JWST však zachytávajú planétu ako sivobielu.

Ďalekohľad tiež zachytil aj sedem zo 14 doteraz známych Neptúnových mesiacov. Jedným z nich je veľký mesiac Triton, ktorý je väčší ako trpasličia planéta Pluto.

Sonda amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) má v noci na utorok 27. septembra zámerne vraziť do asteroidu. Ide o súčasť testovania systému obrany proti telesám v blízkosti Zeme (NEO).

Sonda odštartuje z Vanderbergovej základne vesmírnych síl v americkom štáte Kalifornia. Má sa zraziť s asteroidom Dimorphos, ktorý má 170 metrov, približne o 01.14 h SELČ.

K posádke Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa v stredu pridala dvojica ruských kozmonautov Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin spolu s americkým astronautom Frankom Rubiom. Vesmírna raketa Sojuz s trojčlennou zmiešanou rusko-americkou posádkou odštartovala popoludní z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

Let na vesmírnu stanicu trval tri hodiny. Cieľom týchto zmiešaných letov je zabezpečiť, aby na vesmírnej stanici boli stále prítomní Američania aj Rusi

Aj na Slovensku sa v priebehu uplynulého týždňa odohral zaujímavý objav – vedci objavili v obci Pusté Úľany pri Galante úlomok meteoritu. Úlomok s hmotnosťou 8,6 gramu našiel nadšenec astronómie z Poľska Mateusz Žmija.

Vzorka v súčasnosti prechádza podrobnou analýzou. Vedcom sa zatiaľ podarilo potvrdiť pravosť a určiť, že na Zemi pristála veľmi nedávno.