Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Škola v Kramatorsku odmieta tvrdenia o zabitých ukrajinských vojakoch

Pracovníci samosprávy odstraňujú sutiny na streche vysokej školy, ktorá bola v pondelok 9. januára 2023 poškodená ruským raketovým útokom v Kramatorsku na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Reportéri agentúry AP, ktorí v pondelok navštívili miesto činu, konštatovali, že väčšina okien na štvorposchodovej betónovej budove bola rozbitá.

Kramatorsk 9. januára (TASR) - Predstavitelia odbornej školy v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny v pondelok popreli tvrdenia Ruska, že pri nedeľnom raketovom útoku ruskej armády boli v tomto objekte zabité stovky ukrajinských vojakov. Podľa školy sa v dôsledku dopadu rakety iba rozbili okná a poškodili interiéry učební, informuje TASR.

Reportéri agentúry AP, ktorí v pondelok navštívili miesto činu, konštatovali, že väčšina okien na štvorposchodovej betónovej budove bola rozbitá. Miestni obyvatelia v budove upratovali trosky, zametali rozbité sklo a vyhadzovali rozbitý nábytok do krátera, ktorý vznikol dopadom rakety.

Oddelene stojaca šesťposchodová budova školy je z veľkej časti nepoškodená. Reportéri AP tam nezistili nič, čo by nasvedčovalo prítomnosti ukrajinskej armády či obetiach. Zástupkyňa riaditeľa školy Jana Pristupová pre AP dodala, že "nikto nikde nevidel jedinú škvrnu od krvi".

Spresnila, že pred začiatkom vojny vo februári minulého roka mala škola viac ako 300 študentov, väčšina z nich študovala strojárstvo. Po vpáde ruskej armády sa väčšina vyučovania koná dištančne. Napriek tomu sú teraz študenti školy v šoku, dodala Pristupová.

Ukrajinskí predstavitelia v nedeľu veľmi rýchlo popreli tvrdenia Ruska, že ukrajinská armáda pri ich útoku prišla o veľký počet vojakov, aj keď priznali, že k ostreľovaniu Kramatorska došlo.

Žiadne obete ruského útoku ani prítomnosť vojakov ukrajinskej armády priamo na mieste činu nezistili aj novinári zo CNN, Reuters či fínskeho verejnoprávneho telerozhlasu Yle.

Moskva napriek absencii dôkazov však na svojich tvrdeniach trvá. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že správy z miesta činu neotriasli dôverou vysokých predstaviteľov štátu v rezort obrany.

"Ministerstvo obrany je hlavným, legitímnym a komplexným zdrojom informácií o priebehu špeciálnej vojenskej operácie," povedal Peskov v pondelok v konferenčnom hovore s novinármi, pričom opäť použil Kremľom vyžadovaný zástupný termín pre vojnu na Ukrajine.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vydalo vyhlásenie, v ktorom označilo ostreľovanie Kramatorska za "odvetnú operáciu" za "úder kyjevského režimu" z noci na 1. januára, keď ukrajinská armáda v meste Makijivka v Doneckej oblasti zasiahla ubytovňu používanú ruskou armádou.