Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Vedenie umeleckej univerzity v Maďarsku odstúpilo pre obavy z dozoru

Ilustračná snímka Foto: TASR/Andrej Galica

Zo svojich učiteľských postov na škole odstúpilo počas uplynulých týždňov niekoľko popredných divadelných režisérov

Budapešť 1. septembra (TASR) - Vedenie prestížnej maďarskej Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) v Budapešti v pondelok odstúpilo na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady, ktorá podľa nich podkope autonómiu školy. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Stúpenci maďarského premiéra Viktora Orbána a provládni novinári dlhodobo tvrdia, že po tom, ako v roku 2018 získal svoj tretí silný mandát, nastal čas na posun v kultúre smerom ku konzervatívnym hodnotám s cieľom ukončiť - ako to oni označujú - "nadvládu liberálov a ľavičiarov" v maďarskom umení.

Nacionalista Orbán, ktorý je pri moci už desaťročie, vytrvalo upevňuje vládnu kontrolu nad rozličnými oblasťami verejného života v Maďarsku vrátane univerzít, Maďarskej akadémie vied (MTA) či štátnych médií. Oligarchovia blízki Orbánovi skúpili obrovské časti súkromných médií.

Zákon, ktorý v tomto roku schválil parlament, presunul vlastníctvo štátnej SZFE do rúk súkromnej nadácie. Vláda vymenovala piatich členov dozornej rady, pričom odmietla nominantov navrhovaných univerzitou. Univerzitný senát vyhlásil, že bol zbavený práva rozhodovať o rozpočte či organizačných a personálnych otázkach.

Zo svojich učiteľských postov na škole odstúpilo počas uplynulých týždňov niekoľko popredných divadelných režisérov. Študenti usporiadali v pondelok pred budovou univerzity protestné zhromaždenie.

Podľa vlády, ktorá odmieta akýkoľvek pokus o cenzúru slobody prejavu, spravovanie niektorých univerzít dozornou radou v skutočnosti prispeje k odstráneniu štátneho vplyvu.