Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Veliteľ pluku Azov: Velenie nariadilo ukončiť obranu Mariupola

Ukrajinskí vojaci, ktorí niekoľko týždňov odolávali útokom ruských síl v oceliarniach Azovstaľ, sedia po evakuácii z oceliarní v autobuse v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol v piatok 20. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinské vedenie naďalej dúfa, že svojich vojakov brániacich Azovstaľ sa mu podarí vymeniť za ruských vojakov zajatých počas bojov na Ukrajine.

Kyjev 20. mája (TASR) - Ukrajina v piatok nariadila svojim vojakom, ktorí sú v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol, aby po takmer troch mesiacoch odporu zložili zbrane. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Najvyššie vojenské velenie vydalo rozkaz zachrániť životy vojakov našej posádky a prestať brániť mesto," povedal veliteľ pluku Azov Denys Prokopenko vo videu zdieľanom na komunikačnej aplikácii Telegram.

Uviedol, že pokračuje úsilie o vynesenie tiel padlých bojovníkov z areálu závodu. Vyjadril nádej, že "rodiny a celá Ukrajina budú môcť pochovať svojich bojovníkov so všetkými poctami".

"Neustále sme zdôrazňovali tri pre nás najdôležitejšie podmienky: civilisti, zranení a mŕtvi," hovorí vo videu Prokopenko. "Civilisti boli evakuovaní. Ťažko zranení dostali potrebnú pomoc a boli evakuovaní, aby boli neskôr vymenení a dopravení na územie ovládané Ukrajinou," sumarizoval.

Informácie o osude ostatných obrancov komplexu Prokopenko neposkytol.

Ukrajinské vedenie naďalej dúfa, že svojich vojakov brániacich Azovstaľ sa mu podarí vymeniť za ruských vojakov zajatých počas bojov na Ukrajine. Prokremeľské úrady v Donecku sa však avizovali, že niektorých obrancov Azovstaľu postavia pred súd.

Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany vo štvrtok 19. mája 2022, ukrajinskí vojaci sa nachádzajú vo väzení v obci Olenivka, ktorá leží neďaleko mesta Doneck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a ovláda ju Rusko.
Foto: TASR/AP


K tejto situácii sa na brífingu vyjadril hovorca Pentagónu John Kirby: "Očakávame, že so všetkými vojnovými zajatcami sa bude zaobchádzať v súlade so Ženevskou konvenciou a vojnovým právom".

Ukrajina 17. mája nariadila svojej posádke v Mariupole, aby sa stiahla. Odvtedy však ukrajinské ministerstvo obrany poskytlo len málo podrobností o operácii, ktorú označuje za snahu o záchranu bojovníkov z komplexu Azovstaľ, poslednej bašty ukrajinského odporu v zničenom prístavnom meste.

Agentúra Reuters citovala ruského ministra Sergeja Šojgua, podľa ktorého sa v Azovstali doteraz vzdalo takmer 2000 ukrajinských vojakov. Ukrajinskí predstavitelia toto číslo nepotvrdili a agentúre Reuters sa ho nepodarilo overiť.

Británia v piatok uviedla, že v komplexe Azovstaľ sa vzdalo približne 1700 bojovníkov a neznámy počet zostáva stále v jeho areáli.

Ukrajinskí vojaci, ktorí niekoľko týždňov odolávali útokom ruských síl v oceliarniach Azovstaľ, sedia po evakuácii z oceliarní v autobuse v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol v piatok 20. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Medzinárodný výbor Červeného kríža tvrdí, že dostal prístup k zoznamom stoviek zajatcov z oceliarní, ale ich počet nespresnil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane deklaroval, že poslední obrancovia Mariupola - radoví vojaci, ako aj príslušníci Národnej gardy, pod ktorú patrí pluk Azov - sú národnými hrdinami. Vyjadril vieru, že sa ich podarí vymeniť za ruských zajatcov.

Reuters pripomenul, že Moskva označuje príslušníkov pluku Azov za "nacistov". Kremeľ vyhlásil, že s obrancami Azovstaľu sa bude zaobchádzať v súlade s medzinárodnými normami. Niektorí ruskí zákonodarcovia však požadovali, aby boli súdení za vojnové zločiny. Jeden z poslancov sa dokonca vyslovil za to, aby im hrozil trest smrti.

Pluk Azov, ktorý vznikol v roku 2014 ako domobrana na boj proti Ruskom podporovaným separatistom, popiera, že by bol fašistický. Kyjev okrem toho opakuje, že prešiel transformáciou a odklonil sa od politických tendencií, ktoré sa jej pripisujú.

Rusko potrebuje Mariupol, jeden z hlavných ukrajinských námorných prístavov, aby upevnilo svoju kontrolu nad územím, ktoré obsadilo pozdĺž pobrežia a ktoré siaha až na západ k anektovanému Krymu.