Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Veliteľ iránskych Revolučných gárd podporil rámcovú jadrovú dohodu

Americký minister zahraničných vecí John Kerry (tretí zľava) počas bilaterálneho stretnutia so svojím iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom (tretí sprava) v rámci nového kola jadrových vyjednávaní s Iránom v Montreuxe 4. marca 2015. Foto: TASR/AP

Revolučné gardy sú kľúčovou zložkou iránskych ozbrojených síl.

Teherán 7. apríla (TASR) - Veliteľ vplyvných iránskych Revolučných gárd podporil dnes rámcovú dohodu o iránskom jadrovom programe medzi Teheránom a šiestimi svetovými veľmocami.

Generál Mohammad Alí Džafarí vyjadril podporu dohode v deň, keď o nej šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf podával správu iránskym poslancom.

Pred parlamentom v Teheráne sa dnes zišlo približne 200 stúpencov tvrdej línie. Účastníci protestu vyjadrovali odpor voči dohode a označovali ju za politickú porážku Iránu. Podporu dohode vyjadrila už prevažná väčšina vedúcich predstaviteľov islamskej republiky, vrátane prezidenta Hasana Rúháního.

"Z Alahovej milosti sa revolučným deťom islamského Iránu podarilo ochrániť práva iránskeho národa. Iránsky národ a garda oceňujú úprimné politické úsilie (iránskych diplomatov)," uviedol v reakcii na dohodu generál Džafarí.

Revolučné gardy sú kľúčovou zložkou iránskych ozbrojených síl. Fungujú oddelene od armády a disponujú vlastnými pozemnými jednotkami, námorníctvom a letectvom. Pozorovatelia považujú gardy za najmocnejšiu jednotlivú inštitúciu v rámci systému islamskej republiky a upozorňujú na ich silný zákulisný vplyv v iránskej politike.

Zaríf, ktorý viedol iránsky vyjednávací tím na intenzívnych rokovaniach s veľmocami vo švajčiarskom Lausanne, vystúpil dnes so správou o dohode na neverejnom zasadnutí parlamentu v Teheráne. Podľa zdroja z parlamentu boli poslanci s ministrovou správou spokojní.

Dohoda má byť finalizovaná do 30. júna tohto roka. Podľa dosiahnutého rámcového dohovoru Irán obmedzí svoj nukleárny program, potenciálne využiteľný pri vývoji jadrových zbraní, výmenou za prístup k bankovým účtom, ropným trhom a finančným aktívam zablokovaným medzinárodnými sankciami.