Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Veliteľ revolučných gárd varuje USA pred ráznou reakciou Iránu

Muž prechádza cez prechod pre chodcov na prázdnej ulici v Teheráne 3. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Zároveň dodal, že rovnako aj iránske námorné sily majú príkaz zaútočiť na americké jednotky, ak ohrozia bezpečnosť iránskych lodí alebo bojových plavidiel.

Teherán 23. apríla (TASR) - Veliteľ iránskych revolučných gárd generál Hosejn Salámí varoval vo štvrtok Spojené štáty pred "ráznou odpoveďou" Iránu v reakcii na vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v stredu nariadil armáde v prípade ohrozenia zničiť iránske lode. Píše o tom agentúra AFP.

"Sme úplne odhodlaní a myslíme to vážne... že po každej akcii Spojených štátov bude nasledovať naša rázna reakcia, ktorá bude pohotová a rýchla," uviedol Salámí v iránskej štátnej televízii.

Zároveň dodal, že rovnako aj iránske námorné sily majú príkaz zaútočiť na americké jednotky, ak ohrozia bezpečnosť iránskych lodí alebo bojových plavidiel.

Napätie medzi Iránom a USA začalo opäť eskalovať minulý týždeň, keď sa 11 menších ozbrojených plavidiel iránskych revolučných gárd v severnej časti Perzského zálivu tesne priblížilo k lodiam amerického vojenského námorníctva, ktoré v tejto oblasti vykonávali cvičenie.

Gardy, naopak, v nedeľu americké námorníctvo obvinili z "neprofesionálneho a provokatívneho správania", ktoré narušilo ich vlastné cvičenie.

Revolučné gardy v stredu zároveň oznámili, že prvýkrát úspešne vypustili na obežnú dráhu Zeme vojenskú družicu. Vypustene družice však bezprostredne nepotvrdila žiadna nezávislá strana.

Vzájomné vymieňanie odkazov však pokračuje aj naďalej. Vo štvrtok hovorca iránskej armády v rozhovore pre agentúru ISNA uviedol, že Donald Trump by sa mal namiesto vyhrážok sústrediť na zachraňovanie vlastnej krajiny pred "závažnou krízou" spôsobenou koronavírusom.

Irán a Spojené štáty sa dostali na pokraj vojny po útoku amerického dronu v Iraku, pri ktorom bol 3. januára usmrtený veliteľ jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání. Irán reagoval raketovými útokmi na iracké základne, na ktorých boli umiestnení americkí vojaci.