Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Veliteľ ukrajinských vojakov v Azovstali žiada o evakuáciu ľudí

Na satelitnej snímke z Planet Labs PBC sú poškodené ukrajinské oceliarne Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol v nedeľu 24. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Veliteľ požiadal o evakuáciu ľudí podobnú Operácii Dynamo počas druhej svetovej vojny, keď spojeneckých vojakov zachránili z pláží mesta Dunkerque na severe Francúzska.

Mariupol 27. apríla (TASR) - Veliteľ ukrajinských vojakov ukrývajúcich sa v oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny v stredu vyhlásil, že situácia vo vnútri podniku je čoraz zúfalejšia, a vyzval svetových lídrov na evakuáciu ľudí. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

Major Serhij Volyna, ktorý prevzal úlohu hovorcu svojej jednotky, povedal, že v oceliarňach je teraz 600 ranených vojakov vo vážnom stave a tiež stovky civilistov, ktorým dochádzajú potraviny a voda. Sú medzi nimi aj deti a hendikepovaní, žijú v nehygienických podmienkach. Vyplýva to z majorovho videoodkazu, ktorý preložil novinár Christopher Miller z magazínu Politico.

Veliteľ požiadal o evakuáciu ľudí podobnú Operácii Dynamo počas druhej svetovej vojny, keď spojeneckých vojakov zachránili z pláží mesta Dunkerque na severe Francúzska.

Major Volyna z 36. samostatnej brigády námornej pechoty minulý týždeň pre Sky News povedal, že Rusi, ktorí obkľúčili ukrajinské sily, majú početnú prevahu desať vojakov k jednému.

Oceliarne sa stali poslednou baštou ukrajinských síl v Mariupole, ktorý ruskí vojaci útokmi takmer úplne zničili.

Kým Rusi už niekoľko dní tvrdia, že kľúčové prístavné mesto úplne ovládajú, oddiely ukrajinských vojakov, ako aj pluk Azov ukrajinskej armády im v Azovstali odolávajú.