Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Velitelia ukrajinskej a americkej armády sa prvýkrát osobne stretli

Mark Milley, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stretnutie Milleyho so Zalužným odštartovalo tohtotýždňovú sériu stretnutí vysokopostavených vojenských lídrov.

Varšava 17. januára (TASR) - Americký generál a predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley sa v utorok v Poľsku prvýkrát osobne stretol s hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl generálom Valerijom Zalužným. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

"Hovorili detailne o obrane, ktorú sa Ukrajina snaží pred ruskou agresiou vykonávať," uviedol Milleyho hovorca plukovník Dave Butler.

"Opísal som naliehavé potreby ukrajinských ozbrojených síl," napísal Zalužnyj na sociálnej sieti Telegram po stretnutí.

Ich schôdzka trvala niekoľko hodín na bližšie nešpecifikovanej vojenskej základni na juhovýchode Poľska. Stretnutie sa uskutočnilo už teraz, pretože Zalužnyj sa nemôže zúčastniť na tohtotýždňovom stretnutí Vojenského výboru NATO v Bruseli.

Stretnutie dvoch najvyššie postavených predstaviteľov americkej a ukrajinskej armády podľa agentúry AP upozorňuje na posilňovanie vzťahov medzi oboma armádami. Navyše sa uskutočnilo v kritickom čase, keď sa blíži prvé výročie ruského vpádu na Ukrajinu.

"Títo muži spolu veľmi pravidelne hovoria už skoro rok, navzájom sa (osobne) spoznali," uviedol Butler. Dodal, že generáli mali pocit, že je dôležité sa stretnúť osobne, pretože stretnutie zoči-voči je iné.

Milley teraz bude môcť na stretnutí NATO ostatným vojenským lídrom opísať situáciu na bojisku a potreby ukrajinskej armády.

Hoci Ukrajinu navštívilo niekoľko amerických civilných predstaviteľov, Biely dom dal jasne najavo, že na Ukrajinu nevstúpi žiaden príslušník americkej armády v uniforme s výnimkou tých, ktorí pôsobia na ambasáde USA v Kyjeve.

Stretnutie Milleyho so Zalužným odštartovalo tohtotýždňovú sériu stretnutí vysokopostavených vojenských lídrov. Okrem Vojenského výboru NATO v Bruseli, kde sa v stredu a vo štvrtok stretnú náčelníci generálnych štábov, sa na leteckej základni Ramstein v Nemecku uskutoční stretnutie Ukrajinskej kontaktnej skupiny. Očakáva sa, že na oboch stretnutiach sa bude rokovať o súčasných aj budúcich potrebách Ukrajiny, píše AP.