Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Veľká Británia zriadi fond na ochranu morí

Britský premiér Boris Johnson a jeho manželka Carrie sa rozprávajú počas príchodu na summit krajín G7 v anglickom letovisku Carbis Bay v grófstve Cornwall v sobotu 13. júna 2021. Foto: TASR/AP

Najdôležitejšou vecou, ktorú môžu vodcovia štátov urobiť pre ľudí, je ochrana planéty, povedal Boris Johnson.

Carbis Bay 13. júna (TASR) - Veľká Británia v záujme ochrany svetových oceánov založí fond, pre ktorý vyčlenila 500 miliónov libier (okolo 580 miliónov eur). Jeho cieľom je podporiť krajiny ako Ghana a Indonézia či tichomorské ostrovné štáty pri zavádzaní udržateľných metód rybolovu, ochrane pobrežných ekosystémov, ako sú mangrovové lesy a koralové útesy, a pri znižovaní znečistenia morí. Vytvorenie fondu oznámil premiér Boris Johnson v nedeľu počas konania summitu G7 v Carbis Bay v juhozápadnom Anglicku.

"Najdôležitejšou vecou, ktorú môžeme my, vodcovia štátov, pre ľudí urobiť, je ochrana planéty," cituje Johnsona agentúra DPA. "Existuje priama súvislosť medzi znižovaním emisií, obnovou prírody, vytváraním pracovných miest a zabezpečením dlhodobého hospodárskeho rastu," dodal britský premiér.

V posledný deň stretnutia sa hlavám štátov a vlád G7 prostredníctvom videospojenia prihovorí renomovaný britský prírodovedec, moderátor, scenárista a producent David Attenborough, ktorý je už vyše 60 rokov neoddeliteľne spojený s popularizáciou prírodných krás celého sveta. Podľa vopred zverejneného vyhlásenia bude lídrov varovať, že ľudstvo je "na pokraji destabilizácie celej planéty". "Ak je to tak, potom sú rozhodnutia, ktoré urobíme v tomto desaťročí - najmä rozhodnutia ekonomicky najvyspelejších štátov - najdôležitejšie v histórii ľudstva," povie Attenborough.