Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Odznaky Veľkého Uhorska: Rumunov pobúrili fotky na Orbánovom Facebooku

Viktor Orban, archívne foto Foto: TASR/AP

Bukurešť vyhlásila, že fotografie z 26. letnej univerzity Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad obsahujú revizionistické symboly.

Budapešť 26. júla (TASR) - Fotografie stánku s odznakmi "Veľkého Uhorska", ktoré zverejnil na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, dnes ostro kritizovalo rumunské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa maďarského spravodajského servera Hir24.hu Bukurešť vyhlásila, že fotografie z 26. letnej univerzity Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad obsahujú revizionistické symboly.

Orbán na svojej stránke na Facebooku zverejnil dve desiatky fotografií dokresľujúcich atmosféru letnej univerzity, medzi nimi aj stánok predajcu odznakov Uhorska; na inej je zas stánok so sedmohradskými vlajkami.

Foto: Facebook Viktora Orbána


"Žiaľ necelý deň po tom, čo sa Orbán vyjadril za pragmatické a efektívne maďarsko-rumunské vzťahy, zverejnil premiér na Facebooku symboly uhorského štátu a Sedmohradska," píše sa v poznámke rumunského rezortu diplomacie, podľa ktorého ide o propagáciu revizionistických symbolov, čo označilo ministerstvo za neprijateľné.

Orbán sa v sobotňajšom prejave, ktorý predniesol na letnej univerzite Maďarov, venoval najmä migrácii a hodnoteniu vzťahov Maďarska s Rumunskom. Okrem iného povedal, že Maďari by chceli žiť v Európe, ktorá by patrila Európanom.

V súvislosti s prebiehajúcou migráciou, ktorú označil za novodobé sťahovanie národov, vyjadril názor, že naozaj vážna hrozba pre Európu neprichádza z vojnových oblastí, ale z "hĺbok Afriky". Novodobé sťahovanie národov je podľa neho výsledkom politických procesov. "Otázkou už nie je, v akej Európe by chceli Maďari žiť, ale či vôbec všetko, čo nazývame európskym, bude zachované," povedal.