Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Veľkonočné slávenia a omše vo Vatikáne budú bez veriacich

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Všetky obrady a slávenia vo Vatikáne sa uskutočnia bez účasti veriacich, ale viaceré televízie ich budú vysielať v priamom prenose.

Vatikán 8. apríla (TASR) - Pandémia koronavírusu spôsobila zmeny v programe liturgických slávení pápeža Františka počas prebiehajúceho Veľkého týždňa. Informoval o tom v stredu portál Vatican News s tým, že k zmenám došlo na základe usmernení vyjadrených v dekréte Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí.

Na Zelený štvrtok (9. apríla) sa neuskutoční obvyklá omša svätenia olejov. O 18.00 h však pápež bude celebrovať omšu na pamiatku Pánovej večere (Missa in Coena Domini).

Veľkopiatkové obrady na pamiatku Ježišovho utrpenia bude pápež sláviť v Bazilike sv. Petra o 18.00 h.

O 21.00 h sa potom začne krížová cesta - po minulé roky sa konala v rímskom Koloseu, tento rok bude na ľudoprázdnom priestranstve pred Bazilikou sv. Petra. Pri nesení kríža sa budú striedať dve skupiny. Prvou budú väzni z väznice Due Palazzi v Padove, z ktorých niektorí písali texty na meditáciu, ktoré sa budú počas zastavení čítať. Druhou skupinou budú niekoľkí lekári a zdravotníci z vatikánskej zdravotnej služby.

Veľkonočná vigília s pápežom Františkom sa na Bielu sobotu začne v Bazilike sv. Petra o 21.00 h. Na rozdiel od minulých rokov jej súčasťou nebude žiadny krst.

Na Veľkonočnú nedeľu bude pápež celebrovať omšu v Svätopeterskej bazilike o 11.00 h. Po jej skončení udelí priamo v bazilike požehnanie "mestu a svetu" – Urbi et Orbi.

V Bazilike sv. Petra bude naďalej vystavený morový kríž z Kostola sv. Marcela - uctievaný za to, že v 16. storočí pomohol ukončiť v Ríme morovú epidémiu -, ako aj ikona Madony zvanej Salus Populi Romani (Spása rímskeho ľudu), prenesená z rímskej Baziliky Panny Márie Väčšej (Basilica Papale di Santa Maria Maggiore).

Všetky obrady a slávenia vo Vatikáne sa uskutočnia bez účasti veriacich, ale viaceré televízie ich budú vysielať v priamom prenose. Portál Vatican News na základe sledovanosti doteraz strímovaných bohoslužieb a podujatí vo Vatikáne poznamenal, že pápeža ešte nikdy prostredníctvom médií nesledovalo toľko ľudí ako teraz.