Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Veľký piesočný ostrov zo zoznamu UNESCO sa odteraz volá K'gari

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový názov ostrova pochádza z jazyka kmeňa Butchulla a znamená "raj". Odkazuje na príbeh o vzniku ostrova, podľa ktorého bol K'gari biely duch zoslaný bohmi, aby stvoril pevninu a moria.

Sydney 7. júna (TASR) – Austrália oficiálne premenovala Veľký piesočný ostrov, najväčší piesočný ostrov na svete, uvedený v zozname svetového dedičstva UNESCO, na K'gari. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Nový názov ostrova pochádza z jazyka kmeňa Butchulla a znamená "raj". Odkazuje na príbeh o vzniku ostrova, podľa ktorého bol K'gari biely duch zoslaný bohmi, aby stvoril pevninu a moria. Pôvodný anglický názov (Fraser Island) pochádzal z koloniálnych čias a bol odvodený od britského kapitána Jamesa Frasera. Ten v roku 1836 v tejto oblasti stroskotal na lodi.

"Som hrdá, že dnes oficiálne zavádzame názov K'gari, ktorý už dlho používajú tradiční vlastníci ostrova," vyhlásila premiérka Queenslandu Annastacia Palasczuková. Zmenu názvu označila za krok k vyrovnaniu sa s koloniálnou minulosťou Austrálie.

"Takéto kroky síce nedokážu odčiniť neprávosti spáchané v minulosti, no môžu nám pomôcť vybudovať budúcnosť, kde si všetci obyvatelia Queenslandu budú dôverovať a budú sa vzájomne rešpektovať," dodala premiérka.

Ostrov je obľúbenou turistickou destináciou, no pre veľkú populáciu dingov, bujné džungle, sladkovodné jazerá a zložitý systém piesočných dún je zároveň cenný aj z vedeckého hľadiska.

Austrálčania stále častejšie uprednostňujú používanie názvov pochádzajúcich z jazyka domorodých obyvateľov. Známa skalná vyvýšenina Ayers Rock sa teraz nazýva čoraz častejšie Uluru, mesto Melbourne zas Naarm.

Austrálčania v závere tohto roka v referende rozhodnú, či do ústavy zahrnú domorodých obyvateľov a či vytvoria orgán pôvodných obyvateľov Austrálie a ostrovov v Torresovom prielive s poradnou funkciou pri prijímaní legislatívy.